Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeno hodočašće Šibenske biskupije u Svetu zemlju

Jeruzalem (IKA)

Hodočašće vjernika Šibenske biskupije u Svetu zemlju završilo je u utorak 19. ožujka misom zahvalnicom koju je u crkvi Svetog Spasitelja u Jeruzalemu predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

U uvodnom dijelu slavlja hodočasnike su pozdravili jedan od čuvara Kristova groba Hrvat fra Siniša Sreberenović i gvardijan samostana sv. Spasitelja fra Marcelo Ariel Cichinelli.

Fra Siniša istaknuo je kako je franjevcima u Svetoj zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija i to preko svetog Nikole Tavelića, koji je prvi svetac Kustodije Svete zemlje. Kustodija ima drugih blaženika ali Tavelić je jedini svetac. Ponosimo se da je Hrvat i da je ovdje djelovao. Hvala Šibenskoj biskupiji i cijeloj Crkvi u Hrvatskoj na svemu što čini za kršćane u Svetoj zemlji, rekao je o. Srebrenović.

Mi nismo ovdje čuvari svetišta i kamenja nego smo čuvari žive Crkve. Čuvari smo i svetih mjesta, a ono što bi bilo veza sa svetim mjestom je djelić svetog mjesta ili relikvija. Kustod Svete zemlje odlučio je Šibenskoj biskupiji darovati kamen iz Kristova groba, kazao je Srebrenović dok je predavao relikviju biskupu Rogiću. Kamen je uzet iz Kristova groba prilikom obnove prije nekoliko godina.

Medalja Križ hodočasnika dijeli se zaslužnim hodočasnicima, a ustanovio ju je papa Lav XIII. Odlikovanje je papinskog prava, a dijeli ga kustod Svete zemlje u Papino ime. Tu je medalju dobio fra Tomislav Glavnik za zasluge u promicanju Svete zemlje, te za sve što je učinio da se u Getsemanskom vrtu vidi prisutnost Hrvata, kazao je fra Siniša.

U homiliji biskup Rogić istaknuo je kako Bogu zahvaljuje za sveto i milosno vrijeme hodočašća. Koliko se posvetimo svetom toliko nas sveto Božje može posvetiti i blagosloviti, poručio je biskup hodočasnicima. Kazao je kako će relikvija, kamen iz Svetog groba, biti izložen u katedrali Svetog Jakova na štovanje na Veliki petak i Uskrs ove godine.

Slavlje je završilo svečanim „Tebe Boga hvalimo“ i „Lijepom našom“. Nakon misnog slavlja hodočasnici su krenuli put Tel Aviva i zračne luke Ben Gurion. U večernjim satima stigli su u Šibenik.