Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeno zasjedanje Generalne skupštine UFME-a u Međugorju

Međugorje (IKA)

Petnaesto zasjedanje Generalne skupštine Unije manje braće Europe (UMFE) završilo je u petak 3. ožujka 2023. u Međugorju.

Tema četverodnevnog zasjedanja bila je „Budućnost Unije – odakle smo krenuli, gdje smo danas, što želimo biti“. Sudjelovalo je 50-tak europskih provincijala i kustosa te Generalni definitorij Reda manje braće na čelu s generalnim ministrom fra Massimom Fusarellijem.

Na zasjedanju je izabran novi predsjednik UFME-a, fra Alard Krzysztof Maliszewski iz Poljske koji je na tom mjestu naslijedio fra Miljenka Šteku. Za novog dopredsjednika skupština je izabrala fra Maria Chiarella iz Italije.

Generalna skupština rad je završila izglasavanjem završnog dokumenta te nekih promjena Statuta i misom koju je predvodio novoizabrani predsjednik Unije.

Za Hrvatski katolički radio ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko rekao je da su provincijali iz cijele Europe govorili o stanju u svojim provincijama i konferencijama. Govorilo se i o mogućnostima za bolje međusobno povezivanje provincija i konferencija.

Kao glavni zaključak istaknuo je bolje povezivanje franjevaca u Europi. Među konkretnim prijedlozima bila je i izrada mape samostana i mjesta pogodnih za razmjenu fratara u vidu iskustva življenja i učenja jezika, posebice glavnih jezika Reda – talijanskog, engleskog i španjolskog. Također su među prijedlozima s ciljem boljeg povezivanja braće da se ne bi osjećala zatvorena u svoje provincije i konferencije spomenuti Franjevački hod, franjevačke misije i inicijative za zaštitu okoliša. Također se razgovaralo se o obilježavanju 800. obljetnica sv. Franje.

Glavni tajnik za odgoj i studije OFM-a fra Darko Tepert, član Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, posebno je govorio o smanjenom broju kandidata. Braću je potaknuo da više razmišljaju o autentičnosti svoga življenja da bi svojim življenjem bila znak u današnjem svijetu, izvijestio je o. Šanko.