Budi dio naše mreže
Izbornik

Završetak trodnevnice uoči Blaževa u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, 2. veljače, u crkvi sv. Blaža u Zagrebu završila je trodnevna duhovna priprava uoči proslave sv. Blaža, koju je predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

U svečanom liturgijskom slavlju, kao i prijašnjih godina, sudjelovali su zagrebački Dubrovčani i Janjevci koji na Kandeloru tradicionalno hodočaste u zagrebačku crkvu Sv. Blaža.

Na početku homilije rektor Tanjić istaknuo je da blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu poziva sve vjernike da prikažu svoj život Bogu. „Želimo prikazati Bogu sebe, jedni druge, moliti jednu za druge, želimo prikazati našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Na poseban način danas prikazujemo našu braću i sestre Dubrovčane i Janjevce koji s nama slave Kandeloru, a koji posljednjih dana žive iznimno zajedništvo u osobi novog dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića“, rekao je rektor Tanjić.

Upozorio je da bi se prikazanje moglo događati u životu vjernika mora postojati želja za blagoslivljanjem svoga života. „Na tom putu prikazanja pred nama večeras stoje Šimun i Ana. Oni su svjedoci Božje vjernosti vlastitim obećanjima, a Božja vjernost stoji u izvoru našeg prikazanja“, rekao je prof. Tanjić, istaknuvši da samo život prikazan Bogu donosi plodove smirenosti i ustrajnosti. Poručio je da smo pozvani istinski povjerovati Božjim obraćanjima, prepoznati Njegovu vjernost u svojoj svakodnevici te svoju budućnost staviti u Njegove ruke, a tako Mu prikazati svoj život.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti pjevački zbor Janjevo iz Zagreba. Na kraju euharistijskog slavlja svečano je uz zvuke dubrovačke himne podignut barjak u čast sv. Vlaha, a zatim i janjevačka himna „Nema Janjevo ljepšeg kraja nego li je Glama brijeg“. Uime Dubrovčana i Janjevaca pozdravne govore uputili su predsjednik Društva prijatelja Dubrovačke starine iz Zagreba Luko Hilje i predsjednik Mješovitog pjevačkog zbora Janjevo Branko Palić. Na kraju je sve okupljene pozdravio župnik preč. Borna Puškarić te zahvalio propovjedniku trodnevnice rektoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željku Tanjiću na “nadahnutom lomljenju Riječi Božje koja je Riječ za novi život u istini i ljubavi”.