Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaziv Duha Svetoga za početak školske i akademske godine u HKM Beč

Beč (IKA)

Dvadeset i petu nedjelju kroz crkvenu godinu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču obilježio je zaziv Duha Svetoga za početak nove školske, akademske, vjeronaučne i katehetske godine. Svečanu svetu misu u 18:00 sati predslavio je dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji (HKM) Beč fra Darko Grmača.

Na misi je sudjelovao veliki broj učenika i studenata kao i drugih mladih. Zbor mladih HKM Beč je uljepšao zaziv Duha Svetoga svojim pjevanjem, a nedjeljna čitanja kao i molitvu vjernika čitali su učenici i studenti. U homiliji fra Darko je povezao Evanđelje dana i zaziv Duha Svetoga, progovorivši najprije o evanđeoskom odlomku koji govori o jednakoj plaći vinogradarevih radnika, poručivši da svima treba pružiti jednaku šansu te da se uspjehu drugoga treba radovati, a ne biti zavidan i ljubomoran. Zatim se fra Darko obratio učenicima, studentima i svim mladima rekavši im da je ovo razdoblje njihova života posvećeno učenju i rastu u znanju.

Vrijeme kada stječu nove vještine i pripremaju se za budućnost, ali i vrijeme kada susreću nove izazove i ponekad se osjećaju izgubljenima te traže smisao i svrhu svojeg života. Poručio je da u ovim trenutcima zazovu Duha Svetoga koji će svaku tamu, tjeskobu i neizvjesnost obasjati svojim svjetlom. Moliti ga da ih obdari mudrošću kako bi donosili ispravne odluke i izabrali pravi put u školovanju i odrastanju. Neka im darom znanja pomogne povezati naučeno sa stvarnim životom, kako bi svojim znanjem pomogli dobrobiti društva, također da ih obdari svetošću u svakodnevnom životu i u odnosima s drugima, kako bi došli istini i svjetlu koje dolazi od Boga.
Na kraju propovijedi fra Darko je zaželio učenicima, studentima, mladima i svim vjernicima da ih Duh Sveti nadahnjuje kako bi postigli svoje ciljeve, rasli u znanju i svetosti te postali svjetlo u svijetu u kojem žive.

Poslije svete mise fra Darko je zaziv Duha Svetoga zaključio molitvom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kojem se molilo da Duh Sveti bude vodič u svim nastojanjima u školi i na fakultetu, kako bi nova školska godina bila vrijeme rasta, učenja i duhovnog napretka.