Budi dio naše mreže
Izbornik

Zbor „Condura Croatica“ iz Zadra nastupio kod dubrovačkih dominikanaca

Dubrovnik (IKA)

Mješovito pjevačko društvo „Condura Croatica“ iz Zadra je u subotu 23. rujna 2023., u klaustru Samostana sv. Dominika u Dubrovniku, održalo koncert pjesama o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas.

Uz skladbe L. da Vittoria, S. Tolstokulakova, I. pl. Zajca, S. Rachmaninova i I. Nižića posjetitelji su imali prigodu čuti i pjesme iz 14. i 15. stoljeća sa zadarskog područja u obradi J. Ćalete i fra I. Špralje te pojedine skladbe iz oratorija koje zbor izvodi. Zborom je dirigirao Ivo Nižić.

Zbor Condura Croatica Zadar osnovali su u siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru. Taj zbor je slijednik prvog Akademskog zbora iz 1992. godine koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi. Condura Croatica Zadar nastavlja tradiciju Akademskog zbora izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Zbor izvodi i specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. stoljeća pod naslovom Crkvena skazanja, odnosno Pasionski oratoriji. Najpoznatiji oratoriji koje zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač Gospoje i Svit za spasom vapije. Ta djela nadahnuta su glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor im je umjetnički voditelj i dirigent Ivo Nižić.

Zbor Condura Croatica Zadar je 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi s pjesmom „Samo srcem“ autora Ive Nižića, osvojio Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovanju publike. S istom skladbom na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. Godine 2015. zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu., a 2016. godine osvojio je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić je priznati glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Rođen je u Preku (otok Ugljan) 1942. na blagdan Gospe Žalosne. Nakon višegodišnjeg rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, pod mentorstvom akademika Jerka Bezića napisao je habilitacijski rad iz Muzikologije. Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru, postao je profesor zadarskog sveučilišta i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za RN i PO.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima tri 2016. godine: Nagradu „Ljubo Stipišić Delmata“ koja mu je dodijeljena na 25. svečanostima Pasionske baštine u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagradu Hrvatske udruge zborovođa – Zagreb za Životno djelo i Nagradu Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti.

Na svečanoj Večernjoj svetkovine sv. Stošije 2017. godine zadarski nadbiskup Želimir Puljić uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe.

Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica – Zadar. Više od tri desetljeća je orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.