Budi dio naše mreže
Izbornik

Žene u Latinskoj Americi i Africi u središtu konferencije katoličkih ženskih organizacija

Zagreb (IKA)

Međunarodna konferencija koju promiče Svjetska unija katoličkih ženskih organizacija najavljena je za 14. lipnja u Palazzo Altieri u Rimu, prenosi Vatican News.

Događaj će pružiti priliku Uniji za predstavljanje Svjetskoga ženskog opservatorija te rad u Latinskoj Americi i Africi, kao i prvo izvješće o utjecaju Covid-19 na žene u Latinskoj Americi i na Karibima.

Među govornicima konferencije su kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe i predsjednik Papinske komisije za Latinsku Ameriku; nadbiskup Miguel Cabrejos Vidarte, OFM, predsjednik Biskupske konferencije Latinske Amerike (CELAM); s. Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za službu cjelovitog ljudskog razvoja i izaslanica Vatikanske komisije Covid-19 te prof. Emilce Cuda, tajnik Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Konferenciju organizira Svjetska unija katoličkih ženskih organizacija u suradnji s Biskupskom konferencijom Latinske Amerike (CELAM), pod pokroviteljstvom veleposlanstava pri Svetoj Stolici Argentine, Australije, Austrije, Kolumbije, Haitija, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Svjetski ženski opservatorij (WWO) usmjeren je na pružanje vidljivosti ženama, posebno najranjivijim „koje su nevidljive i zbog svoje patnje i zbog svog potencijala“, navodi se u priopćenju u kojem je konferencija najavljena. Na taj će način opservatorij „nadahnuti i generirati pastoralne strategije, sinergije između nevladinih organizacija, obnoviti javne politike i pridonijeti međunarodnoj agendi”, kako bi promicao cjeloviti ljudski razvoj žena, njihovih obitelji, zajednica i naroda.

Generalna predsjednica María Lía Zervino objašnjava da su započeli slušajući žene u Latinskoj Americi, a sada počinju činiti isto u Africi. „To otvara mogućnost prikupljanja patnje i otpornosti toliko žena koje se čine nevidljivima ostatku svijeta”, rekla je.