Budi dio naše mreže
Izbornik

Životopis umirovljenoga splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića

Split (IKA)

Papa Franjo prihvatio je 13. svibnja 2022. odreknuće od pastoralnog upravljanja Splitsko-makarskom nadbiskupijom mons. Marina Barišića, priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Donosimo životopis umirovljenoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Barišića s mrežne stranice Splitsko-makarske nadbiskupije.

Mons. Marin Barišić rođen je 24. ožujka 1947. u župi Vidonje kod Metkovića u Neretvanskoj dolini u mnogobrojnoj radničkoj obitelji od oca Ivana i majke Matije rođ. Ćerlek. U rodnom mjestu završio je osnovno školovanje, a srednju školu pohađao je u Dubrovniku i Splitu, gdje je i maturirao u sjemenišnoj gimnaziji. Prve godine bogoslovnog studija završio je na Visokoj teološkoj školi u Splitu, a onda je na nastavak studija upućen u Rim na Papinsko lateransko sveučilište gdje je postigao bakalaureat iz teologije. Specijalizaciju je nastavio na Biblijskom institutu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu te je doktorirao iz biblijske teologije.

Za svećenika ga je 14. srpnja 1974. u rodnoj župi Vidonje, u vrijeme nadbiskupovanja mons. Frane Franića, zaredio splitsko-makarski pomoćni biskup Ivo Gugić. Kao svećenik, vrativši se iz Rima, najprije je od 1978. do 1979. godine djelovao kao prefekt (odgojitelj) u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, a potom, u kolovozu 1979. postao je župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije na Spinutu u Splitu. Od 1981. godine, uz župničku službu, povjerena mu je i profesorska služba na Visokoj teološkoj školi u Splitu na kojoj je predavao nekoliko predmeta iz područja Svetog pisma.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 3. kolovoza 1993. godine pomoćnim biskupom Splitsko-makarske nadbiskupije, a za biskupa ga je 17. listopada iste godine zaredio nadbiskup Ante Jurić. Za splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita imenovan je 21. lipnja 2000., nakon što je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa Jurića, poslije 12 godina službe dijecezanskog biskupa i napunjenih 78 godina života. Nadbiskupski palij mons. Barišić primio je od sv. Ivana Pavla II. 29. lipnja 2000.

Mons. Marin Barišić, nakon što je 1969. godine ponovno uspostavljena Splitska crkvena pokrajina i Splitsko-makarska nadbiskupija, bio je treći nadbiskup i metropolit nadbiskupije.