Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa vlč. Stipana Bošnjaka

Kringa (IKA)

Župnik u Kringi i Muntrilju vlč. Stipan Bošnjak u nedjelju 3. srpnja proslavio je 50. obljetnicu svećeničkog ređenja. Svečar je predvodio misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Kringi, a propovjednik je bio subotički biskup Slavko Večerin.

Na početku misnoga slavlja obratio se vicepostulator kauze za proglašenje svetim bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević.

Mons. Večerin je na početku homilije istaknuo da je cilj proslave obljetnice svećeničkog ređenja velikodušna i radosna zahvalnost Bogu, ali i ljudima koji su bili sudionici u rastu, dozrijevanju i ostvarenju svećeničkog života i poslanja.

„Sigurno je da iza svećeničkog zvanja vlč. Stipana Bošnjaka stoje njegovi pokojni roditelji Ivan i Marica koji su ga, ne samo u vjeri odgajali, nego su ga svojim vjerničkim životom podržavali i veselili se njegovom putu prema oltaru. Dobri Bog neka im bude nagrada za sve što su za njega učinili! Uvjeren sam da ga oni s neba gledaju i mole da ostane i dalje na visini kao dobar i svet svećenik, na ponos svome rodu i Crkvi u Hrvata“, rekao je propovjednik.

Vlč. Stipan Bošnjak je rođen 27. svibnja 1946. godine. Nakon završene osnovne škole upisuje se u sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Subotici, a nakon završetka gimnazije studira na Teološkom fakultetu u Đakovu. Za svećenika je zaređen 2. srpnja 1972. u svojoj rodnoj Župi Sv. Jurja mučenika u Vajskoj. Prvu svećeničku službu vršio je u Župi sv. Antuna Padovanskog u Čantaviru kao župni vikar u razdoblju od 1972. do 1973. godine. Te 1973. godine u istom svojstvu bio je premješten u katedralnu Župu sv. Terezije Avilske gdje ostaje do 1975. kada biva premješten za upravitelja župe, a kasnije župnika u Župu sv. Jakova u Plavni gdje ostaje sve do prelaska u Porečku i Pulsku biskupiju 2005. godine. U Subotičkoj biskupiji obnašao je više odgovornih službi. Bio je sudac Zbornog sudišta biskupije, član prezbiterskog vijeća Subotičke biskupije te dekan Bačkog dekanata.

„Sve je ovo bilo potrebno spomenuti kako bismo vidjeli što je sve vlč. Stipan učinio tijekom 50 godina svoga svećeništva na dobro povjerenih mu duša“, naglasio je mons. Večerin.

Govoreći o životu svečara, subotički biskup je spomenuo i njegovo mladomisničko geslo „Veliča duša moja Gospodina!“ te je istaknuo da je upravo to veličanje smisao njegova života. „I upravo u tom duhu treba promatrati svećenički rad vlč. Stipana. Drugim riječima rečeno, on je sav i posve usredotočen na Gospodina“, rekao je.

Govoreći nadalje o svečaru i njegovu svećeništvu, propovjednik je primijetio kako će ga „mnogi pamtiti po britkim riječima, drugi kao vrsnog propovjednika i svećenika, koji je s ljubavlju prilazio svojim vjernicima. Vlč. Stipan je prije svega svećenik“.

Mons. Večerin podsjetio je da, u vremenu nakon uskrsnuća, Isus treba suradnike i zato on predaje vlast apostolu Petru, i drugim učenicima, po kojoj će djelovati njihovi nasljednici u Crkvi. Isus tako šalje apostole u svijet da naviještaju Evanđelje, da budu svjedoci Njegove smrti i uskrsnuća. Da govore svijetu kako je on onaj po kojemu se svijet i čovjek spašavaju.

„Eto, tu je Isusovu ovlast, oporuku primio vlč. Stipan prije 50 godina po rukama ondašnjeg subotičkog biskupa mons. Matije Zvekanovića. Kao svećenik i župnik ostavio je primjer svećenika, zauzetog za Božju stvar i za dobro hrvatskoga naroda. Poznato mi je da je sav život uložio u podizanje vjerničke, crkvene i nacionalne svijesti u povjerenom mu narodu. Vjerujem da mu vjerni puk to neće zaboraviti“, rekao je subotički biskup.

Propovjednik je još jednom zahvalio Bogu, pokojnim roditeljima, bratu i snahi svečara te svima koji su se okupili na proslavi.

Na kraju propovijedi, biskup se obratio vlč. Bošnjaku.

„Dragi Stipo! Hvala Ti za sve što si učinio, za svaku lijepu riječ ohrabrenja i nade. Vjerujem da ti ovaj vjerni hrvatski katolički puk neće ostati dužan. Ako ništa drugo molit će za tebe, a to je najveća hvala, da ti dobri Bog dade snage da dalje možeš s ljubavlju naviještati Riječ Božju i proslaviti Boga svojim životom. Bio si uvijek skromni svećenik, kojemu je na srcu Isus živi i uskrsnuli i dobro povjerenih ti duša. Sveta misa i molitva neka ti i dalje budu najvažniji dio tvoga svećeničkog života. Smisao svećeničkog života jest živjeti za Crkvu. Neka ti bude draga i svakodnevna molitva, posebno za tvoje župljane kojima si poslan.“

„Slaveći danas 50. obljetnicu svećeništva vlč. Stipana vjerujem bolje shvaćamo da njegovo zvanje ima smisao. Život u svećeništvu treba biti ne samo izvor osobne radosti, nego i izvor nade za sve ljude, posebno onima koji su shrvani križem.“, zaključio je mons. Večerin.

Na kraju misnoga slavlja u ime apostolskog upravitelja Dražena Kutleše i prezbiterija Porečke i Pulske biskupije čestitke i zahvale svečaru izrekao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Posebno je zahvalio „u ime svih svećenika rođenih u Istri, jer je znao cijeniti našu prošlost, našu povijest, znao je cijeniti Hrvatsku Istru. Znao je cijeniti one koji su doprinosili vjeri i vjerskome životu te njegovanju prave istinske nacionalne svijesti ovdje na ovim prostorima. Vlč. Stipan je to znao, i to je činio, i ja mu na tome od srca zahvaljujem.“ rekao je generalni vikar te svečaru poželio još mongo plodnoga rada i Božjega blagoslova u budućem životu.

U ime župnoga zbora čestitke svečaru je izrekla Irena Mofardin, u ime župnoga vijeća Marija Hrvatin, a u ime općinske uprave načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin.

Župljani su predali prigodne darove, komplet knjiga mons. Bože Milanovića i košaru s plodovima zemlje biskupu Večerinu, a svečaru umjetničku sliku župne crkve u Kringi. Prigodni dar uz čestitke svečaru su predali i predstavnici Udruge umirovljenika Tinjana, čiji rad vlč. Bošnjak aktivno prati.

Vlč. Bošnjak je prije završnog blagoslova izrekao prigodne zahvale te je istaknuo da misnica koju je nosio toga dana je misnica s njegove mlade mise. Nakon završnog blagoslova svakog je sudionika misnoga slavlja blagoslovio svojim mladomisničkim, sada zlatomisničkim križem.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, kantautor Davor Terzić te sopranistica Marija Baldini iz Vižinade.