Budi dio naše mreže
Izbornik

Žminj proslavio nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela

Žminj (IKA)

U srijedu 29. rujna Žminj je svečano proslavio zaštitnika sv. Mihovila arkanđela.

Kroz tri se dana pripremao razmatranjem o svećeništvu što je održao mons. Vilim Grbac, klanjanjem i sakramentom ispovijedi. U svečanost su ove godine bili uključeni prečasni  Marijan Jelenić, rodom iz Žminja, župnik Vodnjana i prečasni Ante Kurelović, župnik Pićna koji su slavili 60 obljetnicu misništva.

Uz nazočnost načelnika Općine Žminj g. Željka Plavšića, predstavnika policijskih postaja Rovinja i Pule, te uz 18 koncelebranata, misno slavlje je predvodio Marijan Jelenić. Držao je zapaženu homiliju o „četiri poglavlja parafrazirajuću glasovitu misao svećenika paleontologa Pierre Theilharda de Chardina o kozmogenezi, biogenezi, noogenezi i Kristogenezi, tj. o nastanku svemira, života, čovjeka i kristolikih ljudi koji vjerom po Kristu ulaze u suživot s Bogom. Naglasio je kako je “svako poglavlje stvaralački Božji čin ili kako je rekao Papa Pavao VI.: Chardin je pokazao modernom muškarcu i ženi kako je Bog svugdje prisutan.”
“Crkva je u povijesti učinila čudesne stvari za čovječanstvo, a sada joj preostaje najvažnije: pored blagostanja otkriti čovjeku smisao života, a taj se nalazi u vjeri.”

Marijan Jelenić za ovu prigodu ponudio knjigu „Kriš va cvate“- „Cvjetanje križa“, knjigu na žminjskoj čakavici i standardnom jeziku, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.