Budi dio naše mreže
Izbornik

Znanstveni skup o župi sv. Josipa u Slatini

Slatina (IKA)

Prigodom stogodišnjice slatinske župe sv. Josipa u Hrvatskom domu u Slatini je 5. listopada održan znanstveni skup pod nazivom „Župa sv. Josipa u Slatini 1919. – 2019.“,  u organizaciji te župe, ogranka Matice hrvatske u Slatini, Zavičajnog muzeja Slatina i Grada Slatine.

Na početku nazočne je pozdravio župnik Dragan Hrgić, a potom su, uz čestitke u povodu 100. obljetnice župe, pozdrave uputili predsjednica ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i požeški biskup Antun Škvorčević, koji je otvorio skup.

Biskup je iz Sirahove knjige pročitao hvalospjev koji sveti pisac upućuje velikim ljudima židovske prošlosti. Potom je ustvrdio kako postoji povijest slatinske župe koja se istražuje po arhivskim dokumentima i drugim opipljivim predmetima. No, kazao je da „pored toga postoji povijest duša koja se ostvarivala u srcima ljudi osobito u slatinskoj crkvi a njoj je temelj Božje djelovanje među nama koje bi trebalo prepoznati i na ovom simpoziju“. Poželio je da simpozij traga i za onim što je mudrost Božja očitovala u mnogim Slatinčanima i što ima posebnu vrijednost i trajanje.

Skup, čiji je moderator bio Oliver Jukić, održan je u dva dijela. U prvom dijelu je Stanko Andrić iz Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, govorio o najstarijem razdoblju župe, na temu „Srednjovjekovna župa Svih svetih u Slatini“. Potom je o sladojevačkom župniku Marku Lončariću, gorljivom poticatelju izgradnje crkve Sv. Josipa u Slatini, govorio Stjepan Razum iz Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu.

Slatinski profesor Petar Žarković koji je riječju i fotografijom zabilježio dio slatinske suvremenosti, govorio je o Slatinskom dekanatu u čijem sastavu se nalazi i župa sv. Josipa, dok je na kraju prvog dijela znanstvenog skupa o okolnostima osnutka rimokatoličke župe sv. Josipa u Slatini 1919. godine na temelju arhivskog gradiva pohranjenog u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu govorio Slatinčanin, Zoran Grijak iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Na početku drugog dijela skupa kroz prezentaciju o restauraciji vitraja na crkvi Sv. Josipa u Slatini govorila je povjesničarka umjetnosti Tatjana Kostelić iz Radionice vitraja u Osijeku. Potom je slatinski profesor Dario Kovač predstavio svih jedanaest svećenika u slatinskoj crkvi Sv. Josipa te im se na taj način zahvalio za svaku skrb o crkvi u ponekad teškim i Crkvi nesklonim povijesnim vremenima.

Središnji događaj proslave stotog rođendana župe bit će 20. listopada kad će požeški biskup Antun Škvorčević predvoditi svečano euharistijsko slavlje.