Budi dio naše mreže
Izbornik

Zrak na području cijele Hrvatske i dalje je onečišćen

Zagreb (IKA)

Grad Zagreb i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuju dodatne preventivne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Zrak na području Republike Hrvatske je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, ali koncentracije lebdećih čestica PM10 i dalje su u blagom opadanju, objavljeno je u nedjelju 29. ožujka na službenim internetskim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost.

Podsjetimo, nakon što su tijekom u petak 27. ožujka uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova koncentracija je, dakle, u nedjelju 29. ožujka znatno niža. Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a objasnili su javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum te su isti dan preventivno preporučili građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.