Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Jezera proslavila zaštitnicu Gospu od Zdravlja

Jezera (IKA)

Župa Jezera proslavila je u ponedjeljak 21. studenoga nebesku zaštitnicu Gospu od Zdravlja procesijom i svečanim misnim slavljem koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Misnim slavljem zaključen je njegov dvodnevni pastirski pohod župi Jezera. Župa Jezera slavi 300 godina otkako je započeta gradnja crkve u Jezerima, i 420 godina od osnutka župe, kazao je župnik don Tuna Jozić. Istaknuo je kako je cijela župna zajednica radosna zbog pastirskog pohoda biskupa.

U uvodnom dijelu homilije biskup Rogić vjernicima u Jezerima ukazao je na važnost pastirskih pohoda župnim zajednicama. O blagdanu Gospe od Zdravlja kazao je kako po Mariji dolazi novost spasenja, novi svijet kakav Bog želi za čovjeka. Po grijehu Eve zatvaraju se rajska vrata, po Mariji ona se ponovno otvaraju! Sve je to bogatstvo naše vjere i pouzdanja u današnjem blagdanu Gospe od Zdravlja.

Marijino prikazanje Bogu, potpuno predanje, dogodit će se kad Marija i sama na to pristane, kad prihvati navještaj anđela Gabrijela. Toliko smo Bogu dragocjeni da nam šalje, daruje svoga Sina po Marijinu prikazanju i prihvaćanju Božje volje. Tome nas sveta vjera uči, u tome nas nosi i hrabri da i mi svoje živote prikažemo Bogu, da njegovu volju tražimo i snagom predanja ispunimo, poručio je biskup Rogić. Naglasio je kako su vjera  predanje snaga koju po Mariji od Boga molimo za zdravlje svijeta, obitelji i svakog čovjeka, sveg stvorenja.

Potom je upozorio kako sve stvoreno, svijet, treba ozdravljenje. Danas smo toga svjesniji nego prije i zovu to ekologija. Zaštitimo prirodu, nemojmo ju uništiti, izrabljivati. A tolike nam je ljepote Bog dao. Nikud ne trebamo ići da se u to uvjerimo, dosta je da oko sebe pogledamo na more i polja, na škoje i rijeke koje nas okružuju. Sve nam je to darovano, ničim zasluženo. A na čuvanje povjereno.

Obitelj treba ozdravljenje, povratak Božjem naumu i zakonu. Da bude izvor života, rađanja i odgajanja u Božjoj blizini, milosti, da bude ono sveto mjesto gdje se Boga štuje, moli i sveta vjera prenosi. Da bude mjesto gdje se uči ljubiti Boga i brata pored sebe svim svojim bićem, gdje se uči i nauči da se drugome zlo ne čini i da se svakog poštuje kao dijete Božje. Gdje se roditelji vole, gdje čuvaju svoj sveti bračni zavjet u ljubavi i vjernosti, a na taj način najbolje će i svojoj djeci pokazati koliko ih vole. Ljubav i dobrota ne mogu se kupiti, mogu se samo darivati. Čovjek oduvijek, od istočnog grijeha, pa tako i danas u 21. stoljeću treba ozdravljenje. Ozdravljenje od grijeha oholosti, obijesti i sebičnosti. Trebamo ozdravljenje od samodostatnosti i umišljenosti koje kao da posebno potiče današnje vrijeme sa svim svojim mogućnostima i napretkom, poručio je između ostalog biskup Rogić.