Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Leopolda Mandića u Briješću proslavila nebeskog zaštitnika

Briješće (IKA)

Vjernička zajednica u sarajevskom naselju Briješće, koja je pod nebeskom zaštitom sv. Leopolda Mandića, svečano je u četvrtak 12. svibnja proslavila nebeskog zaštitnika, a misu je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Uz mostarsko-duvanjskog biskupa, misu su suslavili urednik Katoličkog tjednika župnik vlč. Josip Vajdner te 16 svećenika među kojima su generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, v.d. sarajevskog dekana mons. Anto Ćosić i ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić.

Nakon procesijskog ulaza, nazočne je pozdravio i izrekao dobrodošlicu vlč. Vajdner. U homiliji biskup Palić je predstavio lik i duhovno značenje sv. Leopold kroz tri vida. Prikazao je osobnu veličinu svetca iz Boke kotorske, njegov utjecaj na druge te poruku za vjernika i čovjeka današnjice.

Spomenuvši da je svetac koji potječe iz hrvatske vjerničke obitelji s dvanaestoro djece, kao franjevac kapucin u Padovi ispovijedao i po 13 sati dnevno, biskup je najprije uputio na poniznost toga tjelesno niskoga čovjeka, ali diva duhovnosti. U tom kontekstu istaknuo je kao Europa zapravo počiva na poniznosti – i to kršćanskoj poniznosti i spremnosti na opraštanje.

„Kad su trojica velikana, očevi Europske unije, različitih narodnosti, Alcide de Gasperi, Talijan, Konrad Adenauer, Nijemac i Robert Schumann, Francuz sjeli za zajednički stol, znali su koje im je polazište za njihovu ideju: polazište im je bilo njihovo zajedničko kršćansko, katoličko razmišljanje. Stoga je veliki njemački kancelar Adenauer znao govoriti da osoba bez pravog i istinskog svjetonazora, Weltanschuung, ne može biti dobar političar”, kazao je biskup Palić te zatim uputio na Leopoldovu otvorenost drugom i drugačijem. Na tom tragu je spomenuo kako je BiH – susretište svjetova i civilizacija. „Leopold je cijeli svoj život djelovao među drugima. Nikad nije zaboravio na svoje. Budući da nije imao talijansko državljanstvo i odbio se odreći domovine, tijekom Prvog svjetskog rata bio je prognan u južnu Italiju. Odluku da se ne pokoleba obrazložio je riječima: ‘Krv nije voda!’ No, to ga nije priječilo da sa svima postupa ljubazno, da svakoga razumije u njegovoj patnji“, rekao je mons. Palić i zapitao “ima li Leopold kakvu poruku za nas, za one koji su odgovorni za naš život i našu budućnost?” Odgovarajući je naglasio kako je ovaj svetac „nadahnuće da budemo ponizni i jaki u kršćanskoj vjeri koju smo primili od Boga“. Uputivši na svečevu ljubav prema Gospi naveo je činjenici da je generalni kapucinski ministar pisao svojoj subraći u povodu Leopoldove beatifikacije, „da ovaj fratarski život pokazuje prioritet onoga što je bitno“. Stoga je zaključno poručio kako se valja usredotočiti na kvalitetu kršćanskog života, a ne na kvantitetu te se prestati osvrtati stalno „koliko nas malo ima“ nego nastojati svoj život učiniti kvalitetnijim suobličujući se Kristu uz zazivanje nebeskog zagovora sv. Leopolda.

Poslije popričesne molitve biskup je predmolio zavjetnu molitvu sv. Leopoldu ispred svečevih relikvija. U zahvalnoj riječi vlč. Vajdner je istaknuo kako je u osobama nazočnih svećenika i vjerničkoga puka oko sv. Leopolda prisutna cijela Bosna i Hercegovina. Ukratko je predstavio tu najmanju sarajevsku župu koja broji 206 vjernika, a nastala je 1984 godine.

Poslije mise, koju je pjesmom animirala s. Mirela Iličić, FDC, za sve su bili pripravljeni grah i piće te su se vjernici zadržali u župnom dvorištu.

Na misi je sudjelovalo desetak redovnica različitih družbi te predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Proslava zaštitnika te Župe nastavljena je u popodnevnim satima, a misu je uz suslavlje dvojice svećenika predvodio gvardijan franjevačkog samostana na Bistriku fra Stipan Radić.