Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Marije Magdalene na Oštrcu proslavila Veliku Gospu u Sošicama

Sošice (IKA)

Župa svete Marije Magdalene na Oštrcu proslavila je u subotu, 15. kolovoza svetkovinu Velike Gospe u Sošicama, inače mjestu koje krasi kapelica posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije.

Posebnost u Sošicama jest ta što su sagrađene dvije crkve, jedna do druge, crkva posvećena sv. Petru je grkokatolička, a druga manja crkva je posvećena Uznesenju BDM na Nebo i ona je rimokatolička. Tako se možemo simbolično reći kako se u Sošicama nalaze dvije crkve iste Katoličke Crkve, poput dva plućna krila jednih pluća.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić u koncelebraciji s preč. Renatom Belčićem, povjerenikom Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu i imenovanim župnikom u Župi sv. Barbare u Zagrebu – Vrapče te upraviteljem župe vlč. Ivanom Vučakom.

Uvodni pozdrav i dobrodošlicu okupljenima je uputio upravitelj župe vlč. Vučak koji je naglasio kako su počašćeni dolaskom mons. Kekića i preč. Belčića jer je ovo za sve župljane vrlo radostan i svečan dan. Mons. Kekić zahvaljujući na pozdravnim riječima upravitelja župe vlč. Vučaka, istaknuo je zadovoljstvo zajedništvom prigodom svetkovine Velike Gospe u ova teška vremena kada se cijeli svijet bori s korona krizom. Prigodom ove svetkovine mons. Kekić blagoslovio je radove koji se održavaju na kapelici posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije.

U homiliji preč. Belčić naglasio je kako nam je u ova nova vremena, ponovno potrebno spoznati koliko je Gospodin neiscrpno milosrdan. Istaknuo je kako nam je svoje milosrđe Gospodin pokazao u Blaženoj Djevici Mariji koju nam je darovao svima za majku. Podsjetio je kako je naš Stvoritelj veći od svakodnevnih problema, neizvjesnosti, tjeskobe i sličnih egzistencijalnih poteškoća. Kazao je također kako poput Elizabete trebamo biti radosni jer nam je Blažena Djevica Marija svima darovana i kao majka ona čuje vapaj svoje dječice koja se nalaze u svakodnevnim jadima suvremenog društva. Prisjetio se i Evanđelja koje prikazuje svadbu u Kani kada Marija jasno vidi da nedostaje vina, taj nam čin na jasan način svjedoči Marijinu osjetljivost na potrebe svakog čovjeka. Na kraju homilije preč. Belčić zaključio je kako je Blažena Djevica Marija na nebo uznesena dušom i tijelom, te kako će u vječnosti kada za to dođe vrijeme svakoga od nas kao majka svojom ljubavlju i dočekati.

Na kraju euharistijskoga slavlja upravitelj župe Vučak je uime svih župljana zahvalio mons. Kekiću i preč. Belčiću na sudjelovanju u proslavi svetkovine. Također, vlč. Vučak zahvalio je svima na organizaciji proslave svetkovine Velike Gospe, te svim dobročiniteljima koji pomažu prilikom obnove kapelice posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije u Sošicama. Među dobročiniteljima je Gerhard Robel sa suprugom, kojima je u znak zahvalnosti za dobročinstva dodijeljena bista blaženog Alojzija Stepinca. Uz njih je tu i Antun Djurek kojemu je u znak zahvalnosti uručena slika blaženog Alojzija Stepinca. U znak zahvalnosti slika našeg blaženika dodijeljena je i preč. Belčiću. Na kraju je mons. Kekić zazvao na sve okupljene zagovor Blažene Djevice Marije.