Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Švica proslavila Ivanju i sakrament krizme

Švica (IKA)

Svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, svojega zaštitnika, župa Švica proslavila je u subotu 24. lipnja 2023. misnim slavljem na kojem je desetero mladih primilo sakrament potvrde.

Misu je predslavio delegat gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića župnik u Korenici mons. Mile Čančar. Suslavili su župnik mons. Marinko Miličević, bivši švički župnik pop Mile Rajković, kompoljski župnik fra Jure Marčinković, duhovnik slabovidnih don Jure Ladišić i župni vikar don Anđelko Kaćunko.

Prije misnoga slavlja sve nazočne pozdravio je župnik Miličević, a potom je krizmanike župnoj zajednici predstavila vjeroučiteljica Dražena Rubčić.

U propovijedi, mons. Čančar je najprije istaknuo činjenicu čudesnog rođenja sv. Ivana Krstitelja i iznenađujuće odluke njegova oca koji je zanijemio nad objavom da će dobiti sina – „Ivan mu je ime!“ Potom je naveo da je Sveto pismo je puno primjera u kojima Bog imenuje ljude ili im čak mijenja imena da bi izrazio svoju blizinu s njima i naznačio nove zadaće koje im povjerava u povijesti spasenja.

Tako, „ime Ivan na hebrejskom znači ‚Bog je milostiv‘ ili ‚Bog daje milost‘. Ivanova zadaća bila je navijestiti dolazak Krista. Njegovo poslanje je propovijedati obraćenje i krstiti ljude na oproštenje grijeha.

‚Obratite se i promijenite svoje živote‘, bila je ohrabrujuća poruka koju je Ivan propovijedao. ‚Nikada nije kasno za promjenu‘, Ivanova je poruka, odnosno novi početak je uvijek moguć. Ivanovo ime podsjetnik je da nitko nikada nije izvan dosega Božje milosti, jer milost je ta koja omogućuje promjenu u našim životima“, rekao je propovjednik.

Krizmanicima je posvijestio da upravo tu veliku milost oni primaju po sakramentu potvrde – krizme, a ta milost su darovi Duha Svetoga. „Ivan i nas danas poziva da vjerujemo kako je promjena uvijek moguća. Naši nedostatci i naši grijesi, bez obzira koliko su duboko ukorijenjeni u našim životima, nisu nepromjenjivo stanje i ne moraju trajno definirati našu osobnost. Možemo uvijek krenuti iznova, obratiti se i promijeniti svoj život. Upravo danas donijeti odluku nadahnutu Duhom Svetim i njegovim darovima, da želimo biti dijete Božje i pripravljati put dolaska Isusa Krista u srca i živote svojih najbližih, svojih roditelja, braće i sestara, svojih prijatelja, svih onih koje će Gospodin poslati na naš životni put“, naglasio je mons. Čančar.

„Ivan se smatra prorokom posljednjih vremena. Njegova zadaća bila je najaviti da se sprema nešto novo što će zauvijek promijeniti svijet. Događa se novo stvaranje svijeta. Po Ivanu Bog milostivo poziva ljude da se pridruže tome novom trenutku preokreta sudbine svijeta i čovjeka. Ivan naviješta da će Onaj koji ima doći krstiti Duhom Svetim. Upravo je to učinio u našem krštenju”, podsjetio je propovjednik. Krizmanicima je posvijestio da se to u punini događa upravo po sakramentu potvrde – krizme.

„Ivan Krstitelj dolazi na svijet da navijesti istinsku radosnu vijest. Međutim on ne želi biti netko tko će zadovoljiti publiku ili pridobiti popularnost svojim riječima. Stoga Ivan Krstitelj ne oklijeva razotkriti zlo, Herodov grijeh, i spreman je umrijeti mučeničkom smrću radije nego odustati od svojih uvjerenja. Njegova je poruka bila teška, a njegov stil života bio je strog kao i njegova poruka. Dok danas slavimo rođenje Ivana Krstitelja sjetimo se svoga krštenja i otkrijmo značenje našega imena. Poslanje svakoga kršćanina je naviještati dolazak novoga svijeta i otkrivati blizinu Božju.“

„Ohrabrite se i vi, dragi krizmanici, primjerom i zagovorom sv. Ivana Krstitelja te jasnom i sigurnom riječju i svojim životom budimo primjer jedni drugima da želimo novi svijet one ljubavi koju nam je Isus Krist svojim križem pokazao i svojim uskrsnućem otkrio kamo nas želi povesti i cilju zauvijek dovesti. Bog nikada ne uskraćuje svoje milosti – njegovo je ime Milosrđe (papa Franjo) i uvijek daje milost. Rođenje Ivanovo i njegovo ime pokazuju nam da Bog nije nezainteresiran promatrač ljudskih sudbina, nego se Božje spasenje događa usred svijeta. Koliko se puta u našem životu događa slično, no Bog pokazuje da smo rođeni za neponovljivost, da iz nas svijet može kušati Božje milosrđe.“

„To je šansa i zadaća, poslanje i prigoda za krizmanike, roditelje, kumove i za sve vjernike. Nema, dakle, životne zbilje u kojoj čovjek ne bi mogao tražiti i naći Boga. To je vjerničko iskustvo utkano u opis Ivanova rođenja. Ivanovo rođenje, i sve što je uz  to vezano, bilo je izvor mnogih pitanja. Prava je vjernička mudrost prepoznavati čudesnost Božjeg djelovanja u našem svijetu. Nije ovaj svijet, a ni naši životi, prepušten slučajnosti. Iza svakog života stoji Bog sam. Ključ je samo u tome koliko ćemo Bogu dopustiti da uđe u naše živote i da djeluje po nama u ovom svijetu. Bog je raspoložen činiti uvijek iznova velike stvari, služiti čovjeku i pokazati koliko je i danas milostiv. Nema čovjeka kojemu Bog nije namijenio svoju zadaću“, rekao je na kraju mons. Čančar.

Propovijed je zaključio molitvom da Duh Sveti kojega će krizmanici primiti, njih i sve prisutne ispuni svojim darovima da bi s vjerom i ponosom mogli izvršiti svoje poslanje u današnjem svijetu, te u zajedništvu sa sv. Ivanom doživjeti vječnu radost koju im daje Bog, kao i svima onima koji ga ljube.

Na kraju slavlja župnik Miličević zahvalio je predvoditelju i krizmatelju mons. Čančaru, vjeroučiteljici Rubčić koja je krizmanike pripremila za svečanost, te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja.

Župljanima je također posvijestio važnost činjenice novih oltara – dvaju pokrajnjih, koji su postavljeni prije Uskrsa, i nekadašnjeg glavnog oltara koji je podignut uoči župne svetkovine – kojima je župnoj crkvi ne samo vraćen predratni izgled, nego i dan poticaj živoj Crkvi, tj. župnoj zajednici za rast i napredak u svemu.

Zahvalio je bivšemu župniku za trud oko obnove crkve, sadašnjemu župnom pastoralnom vijeću za veliku zauzetost za župnu zajednicu, te Gradu Otočcu i gradonačelniku Goranu Bukovcu za financijsku pomoć, kao i stolaru Mladenu Cvitkoviću Majstorini, koji je izradio nove oltare.

Prije završnoga blagoslova mons. Čančaru i vjeroučiteljici Rubčić predstavnici krizmanika predali su prigodne darove i cvijeće. Svečanost je završena riječima himna župnom patronu: „Krstitelju svet’ Ivane, cijela Švica tebi kliče: sad poslušaj molbe smjerne ti naš jaki zaštitniče!“

Pjevanje je predvodio župni zbor s voditeljicom otočkoga župnog zbora „Anđeli“ Gabrijelom Degoricijom za orguljama, koja je zamijenila domaću orguljašicu, majku krizmanice.

Za proslavu Ivanje, kako se kaže na pučkom čakavskom govoru u Gackoj dolini, župna zajednica pripremala se trodnevnicom.