Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevna priprava za župno slavlje u Švici

Švica (IKA)

Trodnevnim duhovnim programom pripremala se župna zajednica Švice (kod Otočca) za svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja – zaštitnika župe.

Prvi dan trodnevnice, 21. lipnja, bio je u znaku 15. obljetnice župne molitvene zajednice. Nakon krunice, u župnoj crkvi misno slavlje je predvodio župnik u Otočcu i Švici mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, a suslavio je župni vikar don Anđelko Kaćunko. U kratkoj homiliji mons. Miličević je posvijestio koliko je važno u kršćanskom odgoju i rastu u vjeri steći pravu sliku Boga, a najbolji način jest „da gledamo Isusa onakvim kakvim ga nalazimo prikazanog u Evanđelju“. Odmah nakon mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim, a potom je druženje nastavljeno u župnoj dvorani.

Drugi dan trodnevnice, 22. lipnja, bio je obilježen glazbom odnosno posvećen crkvenom pjevanju. Misu je predvodio don Anđelko Kaćunko u koncelebraciji s kompoljskim župnikom fra Jurom Marčinkovićem. U prigodnoj propovijedi don Anđelko je sažeto obradio temu „teologije crkvenoga pjevanja“. Iznijevši svjedočanstvo sv. Augustina o vlastitom obraćenju, kojemu je pridonijelo slušanje pjevanja u milanskoj katedrali, naglasio je da se time „istina razlijevala u njegovo srce, a uz to, što je još važnije, rasplamsavao se osjećaj pobožnosti“. Zato je poželjno, rekao je propovjednik na kraju, da kršćani svojim životom „pjevaju crkvenu pjesmu, te ne dopuste da duh svjetovne glazbe uđe u liturgiju“. Jer duh svijeta ne pjeva o Bogu, odnosno njemu Bog smeta. „A mi trebamo dopustiti Božjoj riječi da sebe pretvori u naš govor, a govor u pjesmu“, zaključio je don Anđelko. Nakon misnoga slavlja župni zbor Švice, zbor KUD-a „Lipa“ iz Sinca te trio „Trinitas“ izveli su po dvije skladbe.

Treći dan trodnevne pripreme imao je trostruko obilježje: krizmanici, knjiga i krijes. Nakon što je ogulinski župnik vlč. Nikola Prša obavio „ispit krizmanika“, župnik Miličević je pokorničkim bogoslužjem okupljenu zajednicu pripremio za slavlje sakramenta pomirenja, kojemu su pristupili krizmanici, njihovi kumovi, roditelji i ostali vjernici. Potom je u misnom slavlju u propovijedi – „ciljajući“ u prvom redu na krizmanike – kratko obradio temu „Gdje ti je blago, ondje ti je i srce“ (usp. Mt 6, 21). Za dublji ulazak u poruku tih Isusovih riječi, posvijestio je mons. Miličević, potrebno je sebi postaviti dva pitanja: S kim najviše provodim vrijeme (Bog, druge osobe, predmeti – virtualni svijet)?, te: Što su moje vrijednosti i vrednote (materijalna stvarnost i/ili duhovna stvarnost)? Taj dobro poznati redak ide u srž Isusova učenja o Blaženstvima, rekao je propovjednik, no „zanimljivo je da je Isus te riječi primijenio i na novac. On je ljudi učio da ne gomilaju bogatstvo i imetak na zemlji. Jer oni su privremeni i lako se izgube. Umjesto toga, rekao je, da gomilamo nagrade u vječnosti svojom istinskom, unutarnjom predanošću Bogu. Njegova poruka nije da kršćani ne mogu imati bogatstvo ili da ne bi trebali ništa posjedovati. Umjesto toga, On želi reći da nam uvijek Bog mora biti na prvome mjestu.“ Mons. Marinko dodao je da će, ako se usredotoče na rad za Kraljevstvo nebesko, njihova srca biti usredotočena na iskustvo uživanja u tom „blagu“ zauvijek. „Umjesto da nas motivira privremeno bogatstvo, ili da se zadovoljimo osrednjošću, radije se prepustimo Duhu Svetomu te ga iskreno molimo da nam svojim darovima pomogne staviti Boga na prvo mjesto u životu i ispuniti njegove prioritete“, zaključio je župnik Miličević.

U nastavku programa, u osnovnoj školi u Švici kulturna udruga „Baštinica“ upriličila je predstavljanje knjige mještanke Nade Rogić „Švičke besede“, koju je vodila prof. Manja Kostelac Gomerčić, a o knjizi su govorile recenzentica prof. Orijana Paus i književnik Milan Kranjčević. Glazbeni doprinos priredbi dao je i trio „Trinitas“ (bisernica, brač i gitara) s tri skladbe: Aleluja (Cohen, instrumental), Zdravo Kristov Krstitelju i Ima jedna duga cesta. U okviru programa priređena je i izložba slika samouke amaterske slikarice Anke Rogić.

Kao treći čin večeri uslijedilo je na prostoru iza župne crkve pučko tradicionalno paljenje vatre u čast sv. Ivanu Krstitelju.