Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa u Rakovici proslavila svetkovinu sv. Jelene Križarice

Rakovica (IKA)

Svetkovinu nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice proslavila je u utorak, 18. kolovoza župa u Rakovici. Na proslavi se okupilo više stotina župljana i hodočasnika. Misu je predvodio profesor na Teologiji u Rijeci, župnik Senja i domaći sin dr. Richard Pavlić u koncelebraciji desetorice svećenika na čelu s domaćim župnikom don Matom Kujundžićem i slunjskim dekanom mons. Milom Pecićem.

Nakon proslave Velike Gospe u Cetingradu i Zavalju i Rokove u Cvitoviću, blagdan sv. Jelene Križarice u Rakovici je treći veliki događaj Crkve u Slunjskom dekanatu. Misu je animirao župni zbor pod vodstvom Ivane Kovačević, a psalme je izveo akademski pjevač Tomislav Božičević.

Propovjednik dr. Pavlić je na početku podsjetio na veličanstvenu proslavu blagdana sv. Jelene prije sedam godina kada se u Rakovici na razini Hrvatske proslavila 1700. obljetnica Milanskog edikta kojim je Crkva dobila pravo građanstva u Rimskom Carstvu zahvaljujući sinu sv. Jelene, caru Konstantinu. „Sv. Jelena i Marija bile su žene sa snažnim utjecajem na svoje sinove. Isus je prvo čudo u Kani Galilejskoj učinio na nagovor majke Marije. Zapitajmo se danas odakle mnogim velikim majkama snaga za njihova poslanja“, poručio je dr. Pavlić te u nastavku predstavio tri austrijska psihijatra i njihove znanstvene poučke, od kojih su dvojica pobjegla pred fašizmom, dok je treći završio u koncentracijskom logoru. Sigmund Freud je zaključio da je eros ili libido glavni pokretač čovjekova života, dok je Alfred Adler istaknuo da čovjeka motivira želja za moći. Konačno, treći od njih Viktor Frankl je na temelju osobnog iskustva iz koncentracijskog logora zaključio da su u logoru preživjeli oni koji su vjerovali da je netko od njihovih najbližih živ, čime je osnovao znanstvenu disciplinu logoterapiju. Tako majke po naravi imaju optimizam i nadu za budućnost svoje djece, što im daje snagu i vjeru. Njih su imale sv. Jelena Križarica i Blažena Djevica Marija kao i brojne majke. Prenosite svojoj djeci vjeru te molimo za naše majke, ali i mlade da nastave živjeti svoju vjeru, potaknuo je dr. Pavlić.