Budi dio naše mreže
Izbornik

Županijska stručna vijeća vjeroučitelja – sinodsko savjetovanje u online okruženju

Đakovo (IKA)

Na prvim županijskim stručnim vijećima vjeroučitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su održani u online okruženju 24. i 30. studenoga te 2. prosinca, vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola upoznati su s početkom sinodalnog hoda sveopće Crkve.

„Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“ naslov je sinodalnog hoda, koji je započeo u Rimu u listopadu, a vjeroučiteljima je predstavljeno i kako će svoj sinodalni hod kročiti mjesna Crkva đakovačko-osječka.

Ovom prilikom vjeroučitelji su uključeni u sinodalno savjetovanje te upućeni u zadaće u kojima će njihova suradnja i raspoloživost u župnim zajednicama, ali i u školama, biti od velike važnosti. Uz koordinaciju svih voditelja županijskih stručnih vijeća i u suradnji s članovima Nadbiskupijskog povjerenstva za sinodsko savjetovanje održana su izlaganja o Pripremnom dokumentu i Službenom priručniku sinode (Vademecum).

Uvodno predstavljanje Nadbiskupijskog povjerenstva i širi kontekst sinodskog savjetovanja izložio je vlč. mr. Pavao Mikulčić, voditelj Povjerenstva i nadbiskupijski povjerenik za sinodsko savjetovanje. Vlč. Mikulčić naglasio je važnu ulogu vjeroučitelja i njihovog poslanja kao župnih koordinatora sinodskog hoda, pozivajući vjeroučitelje da okupe različite skupine ljudi i otvore prostore za osluškivanje potreba i iskustava današnjeg čovjeka, a osobito onih koji su možda po strani ili na rubu crkvenog života. Ohrabrio je vjeroučitelje da u svojim promišljanjima budu otvoreni i iskreni te da progovore ne samo iz iskustva života škole, nego općenito s gledišta obiteljskog i društvenog života te svih odnosa koje vjeroučitelji žive.

Vjeroučiteljima se obratio i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić potičući ih da surađuju sa svojim župnicima na sinodalnom putu u okupljanju i osluškivanja različitih skupina u župnim zajednicama. Nadbiskup je ohrabrio vjeroučitelje da i u svojim školama potaknu kolege nastavnike i profesore na razgovor i zajedničko promišljanje o ulozi i značenju Crkve u društvu i za život suvremenog čovjeka te doprinosu školskog vjeronauka dijalogu u izazovnom društvenom ambijentu.

Izlaganja su imali vlč. Nino Perica te vjeroučitelji Nataša Šantić i Drago Iličić. Jasno i sažeto predstavili su Pripremni dokument Biskupske sinode „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“ kao i Vademecum za Sinodu o sinodalnosti – službeni priručnik za slušanje i razlučivanje u mjesnim Crkvama. Istaknuli su najvažnije točke: poziv na zajednički hod, slušanje Pisma, Crkva koja je po svom ustrojstvu sinodalna i smjernice za savjetovanje Božjega naroda.

Vademecum naglašava kako su za istinski sinodski proces neophodni slušanje, razlučivanje i sudjelovanje. Istaknuta su glavna pitanja za savjetovanje: kako se ostvaruje zajednički hod u našoj mjesnoj Crkvi i na koje nas korake poziva Duh da bismo rasli u zajedničkom hodu?

Nakon izlaganja, vjeroučitelji su imali priliku u tzv. virtulanim sobama u manjim skupinama razgovarati i dati odgovore na poticajna pitanja o temama: svjedočanstvo, župna zajednica, glas vjeroučitelja, Božja riječ i euharistija, evangelizacija i ekumenizam.

Na samom završetku vjeroučitelji su iznijeli kratko izvješće o radu u svojim skupinama, a izvješća će sažeto poslati svojim voditeljima vijeća koji će sve proslijediti Povjerenstvu za sinodsko savjetovanje. Vijeća su završila zajedničkom molitvom za Sinodu, izvijestio je Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.