Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: mucenik

Krnjeuša: Obilježena 130. obljetnica Župe i 81. godišnjica stradanja

Jubilarna 130. obljetnica osnutka Župe Krnjeuša i 81. godišnjica mučeništva župnika Krešimira Barišića i više od 240 domaćih Hrvata katolika, koji su 9. i 10. kolovoza 1941. stradali u četničkom pogromu, obilježena je 10. kolovoza u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca, izvijestio je TABB.

"Dani biskupa Carevića 2022."

U sklopu inicijative "Dani biskupa Carevića 2022." u srijedu 23. ožujka u župnoj crkvi u Velikom Trgovišću slavljena je misa na dan kada je umirovljeni dubrovački biskup Josip Maria Carević 1945. godine odveden iz sela Vižovlje, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Aktualno HKR-a: Tko je bio biskup Josip Maria Carević?

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu 9. ožujka župni upravitelj župa Veliko Trgovišće i Velika Erpenja vlč. Luka Slijepčević govorio je o biskupu Josipu Mariji Careviću koji je bez suđenja ubijen 1945., a grob mu do danas nije poznat.

Komemoracija za ubijenog svećenika don Eugena Šutrina

U četvrtak 26. studenog navršilo se 75 godina otkako je ubijen don Eugen Šutrin. Bio je svećenik Zadarske nadbiskupije i tada župnik u župi Privlaka, a na prijevaru izveden iz župne kuće, te potom ubijen.

Proglašen blaženim student i mučenik Joan Roig y Diggle iz Barcelone

Nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella y Omella u subotu 7. studenoga za vrijeme mise u bazilici Sagrada Familia (Svete obitelji) u Barceloni proglasio je blaženim katalonskog studenta Joana Roig y Digglea koji je u svojoj 19. godini ubijen tijekom španjolskog građanskog rata, javlja u subotu 7. studenoga Vatican News.

60. obljetnica smrti blaženoga Alojzija Stepinca

Katolička Crkva slavi blagdan mučenika, blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i spominje se 60. obljetnice njegove smrti. Blaženim ga je 3. listopada 1998. godine proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici. Osim u rodnom Krašiću, Stepinčevo će se, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije, svečano slaviti u Zagrebačkoj katedrali gdje će u 19 sati euharistijsko slavlje predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

1 2