Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinjski alkari proslavili svetkovinu sv. Josipa

Karlovac (IKA)

Euharistijskim slavljem u nedjelju 19. ožujka sinjski alkari su proslavili svetkovinu svetog Josipa u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misu je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Koncelebrirao je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. u zajedništvu s ostalim svećenicima.

Propovjednik je govoreći o sv. Josipu rekao da nije bio „govornik“ jer u Novom zavjetu nema nijedne njegove riječi. Nije bio „dobar organizator“ jer je cijelu noć tražio smještaj, a žena mu je rodila u štali. Nije imao ni „neke roditeljske sposobnosti“ jer je izgubio dijete kad mu je bilo dvanaest godina.

„Josip je bio pravednik. Dobio je zadaću – biti čuvar Isusa i Marije, hranitelj i branitelj Svete obitelji. On je i svetac snova jer mu se Bog sa svojim, Josipu nerazumljivim planovima, u tri navrata obraćao u snu. Zato je sv. Josip osjetio što znači kriza života i vjere“, istaknuo je fra Marinko i zaključio da je Josip primjer čovjeka koji slijedi svoje snove i Božji glas u njima. Sveti Josip je svojim primjerom poručio da budemo ljudi nepokolebljive vjere.

Na kraju mise rektor svetišta mons. Sente darovao je Sinjanima kip sv. Josipa, dok su Sinjani svetištu darovali sliku Čudotvorne Gospe Sinjske. Uz sliku su darovali i Gospin zlatnik koji je izdan 2015. u prigodi 300. obljetnice pobjede Sinjana nad Osmanlijama te tri knjige o mučeniku Josipu Kuletinu (1906. – 1945.). Fra Marinko je podsjetio da je Kuletin živio od 1942. u Karlovcu o kojem je pisao skladbe, koračnice i operete.