Budi dio naše mreže
Izbornik

"Dani biskupa Carevića 2022."

Veliko Trgovišće (IKA)

U sklopu inicijative "Dani biskupa Carevića 2022." u srijedu 23. ožujka u župnoj crkvi u Velikom Trgovišću slavljena je misa na dan kada je umirovljeni dubrovački biskup Josip Maria Carević 1945. godine odveden iz sela Vižovlje, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nakon misnog slavlja župnik Luka Slijepčević održao je izlaganje u kojem je objasnio kako je na temelju zapisa župnika župe Veliko Trgovišće Matije Horvata iz 1945. otkrio dan kada je biskup odveden.

Na temelju dokumenta iz župnog arhiva župnik Slijepčević govorio je o pastoralnom djelovanju biskupa Josipa Carevića u župi Veliko Trgovišće. Naime, biskup Carević stavio se na raspolaganje nadbiskupu Alojziju Stepincu, te je pred Božić 1943. godine došao pastoralno brinuti za vjernike koji su živjeli u okolici filijalne crkve Majke Božje Snježne u selu Strmec.

Toj filijalnoj crkvi župe Veliko Trgovišće gravitirali su župljani još tri župe: Sv. Roka u Luki, Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu, te Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sutli. Na žalosni petak, 23. ožujka 1945., biskup Josip Carević odveden je, te po predaji okrutno mučen i ubijen. Nakon 77 godina od toga događaja još uvijek nisu poznate okolnosti njegova ubojstva, niti je poznato mjesto na kojem je biskup Carević zakopan.

Inicijativa “Dani biskupa Carevića 2022.” nastavlja se u subotu 26. ožujka ispred kapele Majke Božje na Strmcu gdje je biskup Carević pastoralno djelovao. Pred kapelom u 9 sati počinje pobožnost križnog puta putem kojim je biskup Carević odveden u smrt. Predviđeno trajanje križnog puta je oko 5 sati, a trasa kojom će se moliti pobožnost križnog puta prolazi kroz župe Veliko Trgovišće, Luka i Klanjec.