Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa ohrabrio mlade da budu radosni protagonisti u životu Crkve

Vatikan (IKA)

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 26. studenoga, papa Franjo molio se za ukrajinski narod koji je u subotu 26. studenoga obilježio spomendan Holodomora te je istaknuo zahvalnost Bogu za primirje između Izraela i Palestine, objavio je Vatican News.

Na svetkovinu Krista Kralja, papa Franjo se obratio okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra putem video veze iz kapelice Doma sv. Marte u Vatikanu. Sveti Otac potaknuo je mlade da budu radosni protagonisti u životu Crkve. Naime, svake godine na svetkovinu Krista Kralja – zadnje nedjelje liturgijske godine – slavi se Svjetski dan mladih u određenim crkvama diljem svijeta, prema novoj dispenzaciji pape Franje.

Papa Franjo podsjetio je na slavlje, opisujući mlade kao sadašnjost i budućnost svijeta te ih pozivajući da budu radosni protagonisti u životu Crkve.

Sjećanje na Holodomor

Papa Franjo također je istaknuo obilježavanje Holodomora u Ukrajini, genocida izgladnjivanjem milijuna Ukrajinaca pod vodstvom Sovjetskog Saveza 1930-ih godina.

Ta strašna rana, umjesto da zacjeljuje, postaje još bolnija zbog zločina rata koji i dalje tjera dragi ukrajinski narod da pati, rekao je Papa, govoreći o trenutnoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Rimski biskup pozvao je na kontinuiranu i neumornu molitvu za sve narode pogođene sukobima, rekavši da je molitva snaga mira koja razbija mržnje te prekida krug osvete i nudi neočekivane putove prema pomirenju.

Zahvala Bogu na primirju

Usmjeravajući svoj pogled prema Svetoj zemlji, papa Franjo potom je zahvalio Bogu za prekid borbi između Izraela i Palestine te za oslobađanje dijela talaca i zarobljenika koje su držale zaraćene strane.

Pozvao je na molitve kako bi svi bili što prije oslobođeni, apelirajući da jednako mislimo i na članove njihove obitelji. Papa je također apelirao na važnost omogućavanja prolaza humanitarne pomoći do područja Gaze, ustrajavajući na potrebi za dijalogom. Oni koji ne žele dijalog, poručio je, ne žele mir!

COP28 Dubai

Naposljetku, papa Franjo se osvrnuo na nadolazeću konferenciju COP28 o globalnom odgovoru na klimatske promjene, koja će započeti sljedeći tjedan u Dubaiju. Osim rata, našem svijetu prijeti još jedna velika opasnost, klimatske promjene, koje ugrožavaju život na zemlji, posebice buduće naraštaje, upozorio je Papa. To je, rekao je, u suprotnosti s Božjim planom, koji je stvorio sve za život.

Papa Franjo postat će prvi Papa koji će nazočiti skupu COP-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada se očekuje njegov dolazak u petak, 1. prosinca. Izrazio je zahvalnost svima onima koji će svojim molitvama ispratiti to putovanje, izvijestio je Vatican News.