Budi dio naše mreže
Izbornik

U prigodi proslave obljetnice Lateranskih ugovora kardinal Parolin potvrdio da su Sveta Stolica i Italija složni u ostvarivanju ciljeva

Zagreb (IKA)

Tradicionalna svečanost povodom obljetnice Lateranskih ugovora održana je u četvrtak 13. veljače u Rimu u Palači Borromeo, na kojoj su, među ostalim, bili talijanski predsjednik Mattarella, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, te talijanski premijer Giuseppe Conte, prenosi Vatican News.

Obitelj, Mediteran, kraj života te migranti bile su teme u središtu razgovora u prigodi proslave obljetnice Lateranskih ugovora.
“Ključna je riječ slaganje; postoji snažna volja za slušanjem i razmatranjem stajališta Crkve”, istaknuo je kardinal Parolin te primijetio da ima više slaganja nego protivnosti. Osim toga, jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo na susretu između Italije i Svete Stolice, bila je obitelj. Po kardinalovu mišljenju talijanska Vlada obitelji posvećuje posebnu pozornost, i to ponajviše onima koje su najviše u teškoćama. U tom se kontekstu razgovaralo i o invaliditetu i poslu za mlade.

U središtu su razgovora također etičke teme. Papin je državni tajnik rekao da je kraj života bio jedno od pitanja o kojima se razgovaralo na susretu. “Govorili smo o kraju života i palijativnoj skrbi, te posebno o važnosti rada u svrhu palijativne skrbi”, napomenuo je kardinal te dodao da Ministarstvo sveučilišta razmišlja o tomu da utvrdi točno određene studije, kako bi se medicinska zajednica bolje suočila s tim temama.

Nije se moglo zaobići ni stanje na Mediteranu. Kardinal Parolin je istaknuo da između Italije i Svete Stolice vlada veliko slaganje što se tiče vanjske politike, jer su i za Svetu Stolicu i za Italiju važni multilateralni odnosi kao metoda za suočavanje i rješavanje brojnih postojećih sukoba. “Posebno je što se tiče Libije”, primijetio je, “potrebno poštovati embargo na oružje i prekid vatre.” Kardinal je također izrazio zadovoljstvo načinom na koji se Italija suočava s pitanjem migranata.

Pohvalio je i odnose između Italije i Svete Stolice koji su, prema njemu, potpuno ukorijenjeni. “Postoji stalni i kontinuirani dijalog, kao i veliko slaganje”, istaknuo je pak talijanski premijer Giuseppe Conte. “Vrlo cijenimo sve inicijative Svete Stolice”, dodao je, ” i njezin prinos što se tiče ljudskih prava i promicanja društvene pravednosti.”

“Talijanska biskupska konferencija i svijet katoličkih udruga daju važan prinos društvenom uključivanju, a to je dužno i iskreno priznanje koje Vlada očituje Crkvi”, rekao je premijer Conte.