Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa: Zajedno prevladati krizu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je video-poruku stanovnicima Cipra i Grčke, koje će pohoditi od 2. do 6. prosinca, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Svoje 35. inozemno putovanje nazvao je “hodočašćem izvorima” i poručio: Dolazim s radošću, uime evanđelja, stopama prvih velikih misionara, posebice apostola Pavla i Barnabe. Dobro je vratiti se izvorima i važno je da Crkva ponovno otkrije radost evanđelja. Poruku je započeo pozdravom na grčkom: kaliméra sas! (Dobro jutro!)

U susretu s vama moći ću utažiti žeđ na izvorima bratstva, koji su tako dragocjeni u vremenu kada smo započeli univerzalno sinodsko putovanje, rekao je Papa, ističući jednu posebnu “sinodsku milost“ – susret s poglavarima mjesne Pravoslavne Crkve – arhiepiskopom Hrizostomom u Cipru i arhiepiskopom Jeronimom u Grčkoj. Kao brat u vjeri, poručio je Papa, imat ću tu milost da me primite i da vas sretnem uime Gospodara mira.

Katolicima u Cipru i Grčkoj Sveti Otac naglašava Isusove riječi: „Ne boj se, stado malo“ (Lk, 12, 32). Dolazim s ljubavlju da vam donesem ohrabrenje cijele Katoličke Crkve.

To apostolsko putovanje prilika je i da Papa “pije iz drevnih europskih izvora“. Cipar, kao ispostava Svete zemlje na kontinentu te Grčka, domovina klasične kulture. Međutim, nezanemariv je i Mediteran, ističe Papa. Mare nostrum povezuje tolike zemlje i poziva nas da zajedno plovimo, pogotovo u vrijeme kada se zahtijevaju daljnji napori u borbi protiv pandemije, a prijeti klimatska kriza. More obuhvaća mnoge narode sa svojim otvorenim lukama koje nas podsjećaju kako se izvori zajedničkog života temelje na međusobnom prihvaćanju, kazao je Papa te istaknuo kako se već sada osjeća dobrodošlim zbog naklonosti stanovnika.

No Papa osvrće pogled i prema onima koji su posljednjih godina bježali od rata i siromaštva, iskrcavali se na obalama nailazeći na neprijateljstvo, pa čak i na iskorištavanje. To su naše braće i sestre, naglasio je Sveti Otac, prisjećajući se koliko ih je izgubilo život na moru. Danas je naše more, Mediteran, veliko groblje, upozorio je.

Kao hodočasnik na izvorima čovječanstva, ponovno ću otići na Lezbos, uvjeren da će izvori zajedničkog života ponovno cvjetati samo u bratstvu i integraciji, zajedno, istaknuo je Papa. Nema drugog puta, s ovom vizijom idem k vama, rekao je. Radujem se susretu sa svima vama, ne samo s katolicima, zaključio je u poruci papa Franjo.