Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa zatvorenicama u Veneciji: Zatvor može postati mjesto ponovnog rođenja

Venecija (IKA)

U sklopu apostolskog pohoda Veneciji, papa Franjo posjetio je u nedjelju 28. travnja 2024. u jutarnjim satima Ženski zatvor „Giudecca“ te se susreo sa zatvorenicama, izvijestio je Vatican News.

Papu su, na prvoj postaji njegova posjeta Veneciji, dočekale i pozdravile tri zatvorenice Ženskog zatvora „Giudecca“, koji je od 19. travnja, pod Papinim nadahnućem, postao dom Paviljona Svete Stolice za 60. izdanje Venecijanskog bijenala umjetnosti, te patrijarh Venecije mons. Francesco Moraglia, talijanski ministar pravosuđa Carlo Nordio, predsjednik Veneta Luca Zaia te zatvorske vlasti.

Pozdravljajući okupljene, Sveti Otac poručio je zatvorenicama da su svi ljudi braća te da to nitko ne može osporiti, dodavši da je na početku posjeta Veneciji htio susresti upravo njih kako bi im pokazao da nose posebno mjestu u njegovom srcu. Želio bih, istaknuo je papa Franjo, da se ovaj trenutak ne doživi kao „službeni posjet“, već kao susret u kojem, milošću Božjom, darujemo jedni drugima vrijeme, molitvu, blizinu i bratsku ljubav.

Danas ćemo iz ovoga dvorišta svi otići bogatiji. Možda ću bogatiji otići baš ja, rekao je Papa te dodao da će dobro koje će razmijeniti biti dragocjeno.

„Gospodin je taj koji želi da smo zajedno u ovom trenutku. Stigli smo ovdje različitim putovima, neki vrlo bolnim zbog pogrešaka od kojih, na različite načine, svaka osoba nosi rane i ožiljke. No Bog želi da budemo zajedno jer zna da svatko od nas, ovdje, danas, ima nešto jedinstveno za dati i primiti. On zna da nam je to svima potrebno. Svatko od nas ima svoju posebnost, imamo dar; to je ono što možemo ponuditi i podijeliti“, poručio je.

Zatvor je surova stvarnost, a problemi kao što su prenapučenost, nedostatak prostora i resursa te epizode nasilja stvaraju mnogo patnje. No zatvor također može postati mjesto ponovnog moralnog i materijalnog rođenja, u kojem se dostojanstvo žena i muškaraca ne „stavlja u izolaciju“, već se promiče kroz međusobno poštovanje i brigu za talente i sposobnosti, koje su možda ostavljene uspavane ili zatočene zbog životnih događaja, ali koje se mogu ponovno otkriti na dobrobit svih i koje zaslužuju pozornost i povjerenje. Nitko čovjeku ne može oduzeti dostojanstvo, naglasio je Sveti Otac.

„Iako zvuči paradoksalno, boravak u zatvoru može, kroz ponovno otkrivanje neslućenih ljepota u nama i drugima, označiti početak nečeg novog, a što simbolizira i umjetnička manifestacija kojoj ste domaćini i na čijem projektu aktivno sudjelujete. Zatvor može postati mjesto rekonstrukcije u kojem možete hrabro sagledati i procijeniti svoj život, ukloniti ono što ne treba, što je opterećujuće, štetno ili opasno; razviti projekt, a zatim početi ispočetka kopanjem temelja te povratkom, u svjetlosti stvorenih iskustava, slagati ciglu po ciglu, zajedno i s odlučnošću“, rekao je.

Zato je bitno da zatvorski sustav nudi alate i prostor za ljudski i duhovni rast te kulturni i profesionalni razvoj, stvarajući uvjete za zdravu reintegraciju zatvorenica, kazao je Sveti Otac.

Molim vas, nemojte „izolirati  dostojanstvo“, već stvarajte nove mogućnosti, istaknuo je te dodao da je svaka osoba učinila pogreške koje si treba oprostiti te da nosi rane koje treba zacijeliti – pozvao je.

Dodao je da svi mogu postati izliječeni i biti oni koji će donositi izlječenje, svima može biti oprošteno i mogu biti oni koji će donositi oprost, svi mogu biti preporođeni i biti oni koji će donositi ponovno rođenje.

„Dragi prijatelji, obnovimo danas, vi i ja, zajedno našu vjeru u budućnost. Molim vas, ne zatvarajte prozor, uvijek gledajte u horizont, uvijek gledajte u budućnost s nadom. Volim razmišljati o nadi kao o sidru, koje je usidreno u budućnosti, a mi imamo uže u našim rukama i idemo naprijed usidreni u budućnosti“, istaknuo je.

Papa je zatvorenicama predložio da svaki dan započnu govoreći „danas je pravo vrijeme“, „danas je pravi dan“, „danas počinjem iznova“. Zahvaljujući im za susret, istaknuo je da ih nosi u svojim molitvama te ih je zamolio da i one mole za njega.

Papa je zatvoru poklonio ikonu Gospe, istaknuvši nježnost Majke koju ona nosi za svakog čovjeka, izvijestio je Vatican News.