Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju Glasa Koncila s Rokom Mišetićem

Zagreb (IKA)

U ovotjednom broju Glasa Koncila objavljen je razgovor s demografom s Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Rokom Mišetićem. Naglasio je kako nema razvoja bez kvalitetne i stabilne demografske politike te ocijenio pozitivnim pokretanje novog studijskog usmjerenja na Sveučilištu u Zagrebu koje će se baviti demografijom i hrvatskim iseljeništvom.

“Sa svakom promjenom vlasti pokušava se uvesti novi pristup demografskoj obnovi, što nije dobro jer u tome moramo uspostaviti nacionalni konsenzus. Želimo li se razvijati, moramo imati kvalitetnu, dugoročnu i stabilnu demografsku politiku, moramo provoditi mjere te politike bez obzira koja je stranka na vlasti. Oko toga ne bi trebalo biti prijepora”, rekao je u intervjuu za Glas Koncila demograf prof. dr. Roko Mišetić s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu.

Dr. Mišetić otvaranje prvoga studija demografije i iseljeništva u Hrvatskoj smatra pozitivnim. Pojasnio je da Hrvatska ima dužu povijest migracija, pa se svaki novi val puno negativnije na nju odražava nego na neku državu koja nema takvo povijesno nasljeđe. Faktori poput rastuće dostupnosti informacija, veće mobilnosti te boljega poznavanja jezika značajno pridonose iseljavanju.

Dotaknuo se Izraela i Irske kao primjera zemalja s velikim iseljeništvom. “Neke njihove korake i modele možemo modificirati i prilagođavati nama. Možemo i moramo se u Hrvatskoj više koristiti potencijalom iseljeništva. Nismo dovoljno iskoristitli entuzijazam koji se pojavio s povratničkim valom devedesetih.”

U intervjuu je bilo riječi modelima populacijske politike, prijedlozima strategije demografske revitalizacije te strateške agende EU- u koju je Hrvatska uspjela ugraditi pitanje demografije. Intervju s Rokom Mišetićem u cijelosti je moguće pročitati u novom broju Glasa Koncila.