Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen Godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2019.

Slunj (IKA)

U božićnom vremenu iz tiska je po tradiciji izišao godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2019. List izdaje Slunjski dekanat, a glavni urednik je župnik i slunjski dekan mons. Mile Pecić.

Na naslovnica Mostova dominira nova crkva bl. Ivana Merza na slunjskom poligonu sagrađena 2017. godine, dok je na zadnjoj stranici detalj s misnog slavlja svećeničkog dana u Svetvinćentu u čast mučenika Miroslava Bulešića, kao i detalj sa susreta krizmanika u Slunju.

U riječi urednika mons. Pecić ističe značaj pisane riječi za buduće generacije, kojom, iako živući u informatičkoj eri, dajemo pisani trag našeg vremena. Mostovi zatim donose katolički kalendar kao i astronomske i vremenske podatke za 2019. godinu, zapovjedane blagdane i državne praznike u RH. Mostovi donose i najnovije podatke o stanju katolika u svijetu s tendencijama pada i rasta broja vjernika po kontinentima, kao i shematizam Crkve u Hrvata s prikazom crkvenih pokrajina, kao i crkvenih pokrajina Katoličke Crkve u susjednim zemljama.

U rubrici „Dogodilo se 2018. godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire tijekom ove godine. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ Mostovi donose izvješće o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Svećeničkom danu u Istri. U rubrici „Naša razmišljanja” mons. Pecić donosi niz dubokih teoloških razmišljanja u kojima se na vrlo jednostavan ali i sugestivan način progovara o temeljima naše vjere i života.

Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Rakovicu, Drežnik Grad, Vaganac, Zavalje i Vojnu kapelaniju bl. Ivan Merz.

U rubrici „Iz povijesti” novinar i publicist Dragan Vicković piše o nepoznatim Hrvatima Željave i Novog Sela.

Ključne riječi:
dekanat godišnjak Mostovi Slunj