Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan godišnji susret gvardijana s upravom provincije franjevaca konventualaca

Zagreb (IKA)

Godišnji susret gvardijana s upravom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održan je od 26. do 27. siječnja 2023. u Samostanu Svetoga Duha u Zagrebu.

Na susretu su se okupili gvardijani: fra Vitomir Glavaš iz Cresa, fra Zdravko Tuba iz Molva, fra Martin Dretvić iz Novog Marofa, fra Đuro Hontić iz Pule, fra Ivan Bradarić iz Siska, fra Martin Jaković iz Splita, fra Josip Ivanović iz Šibenika, fra Josip Blažević iz Vinkovaca, fra Pero Kelava iz Visa, te domaćin fra Josip Petonjić. Pisano izvješće poslao je fra Tomislav Cvetko iz novootvorenog samostana u Kopenhagenu. Susretu su također prisustvovali svi članovi provincijske uprave.

Susret je počeo ručkom u samostanskom blagovalištu, a rad sjednice počeo je molitvom Devetog časa u samostanskoj kapitularnoj dvorani. Provincijal fra Miljenko Hontić se na početku ukratko osvrnuo na cilj susreta te je podsjetio smjernice Četverogodišnjeg provincijskog plana, naglašavajući važnost sagledavanja prijeđenog puta, aktualne situacije i izazova budućnosti u svjetlu Duha Svetoga. Uslijedila su izvješća provincijskog egzaktora fra Josipa Petonjića, provincijskog ekonoma fra Marka Vrdoljaka i ravnatelja Doma sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Vladimira Vidovića. Predstavili su bitne stavke koje su se ostvarile u 2022. godini te projekte i prijedloge koji se namjeravaju ostvariti u 2023. godini.

Izvješće svakog pojedinog samostana slijedilo je metodologiju prikaza molitveno-bratskog života u zajednici, apostolata (župa ili drugo djelovanje) i ekonomskog izvješća. Izvješća su pomogla prikazati život svake pojedine zajednice s njihovim novostima, te planovima i prijedlozima koji se žele ostvariti u ovoj godini, kao i aktualnom mandatu.

Navečer je fra Miljenko predslavio svečanu euharistiju u bazilici sv. Antuna Padovanskog, u zajedništvu s definitorima i gvardijanima. Propovijedao je voditelj duhovno-duhovitih večeri fra Stjepan Brčina. Iz bazilike ispunjene većinom mladima, prvi put je preko novopostavljenih kamera u bazilici misu prenosila Laudato televizija. Naime, nedavno postavljene kamere omogućit će visoku kvalitetu prijenosa i lako povezivanje s televizijskim i radijskim postajama, te će i na taj način vjernici diljem Hrvatske i izvan domovine biti povezani s bazilikom. Franjevci konventualci očekuju da će sve to doprinijeti njihovom evangelizacijskom nastojanju.

Nakon mise uslijedila je večera, a potom rekreacija uz delicije koje su donijeli gvardijani pojedinih samostana.

Program drugoga dana susreta počeo je euharistijom koju je predslavio provincijski vikar fra Martin Jaković. Nakon doručka rad nastavljen podnošenjem izvješća preostalih gvardijana. Izvješće je na koncu susreta iznio i voditelj Centra za promicanje duhovnih zvanja fra Stjepan Brčina, a nacionalni asistent Vojske Bezgrešne fra Zdravko Tuba ostavio je izvješće u pisanom obliku.

Na kraju susreta, provincijski ministar se zajedno s članovima uprave i gvardijanima osvrnuo se na kalendar provincijskih događanja u 2023. godini, koja su tom prilikom ažurirana.