Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevački kandidati položili redovničke zavjete u Dubravi i na Humcu

Zagreb/Humac (IKA)

Dvadeset i jedan bogoslov je u petak 5. srpnja 2024. u zagrebačkoj Dubravi obnovio privremene zavjete, a u nedjelju 7. srpnja na Humcu sedmorica novaka položila su prve zavjete u Redu manje braće.

Nakon duhovne obnove u u Samostanu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi, dvadesetorica bogoslova  Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i bogoslov Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri obećali su da će godinu dana živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Zavjete je primio ministar Hercegovačke franjevačke provincije o. Jozo Grbeš.

U duhovnom nagovoru istaknuo je da im je Riječ, koja je Krist, odredila život. Pozvao ih je na osluškivanje Riječi da bi bili istinski Božji svjedoci u svijetu. Trojica bogoslova su pred doživotnim zavjetima.

Uz fra Jozu, misu su suslavili odgojitelj bogoslova fra Serđo Ćavar i fra Ante Bekavac. Stihovima ulazne pjesme: „Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima, a onda dođi i idi za mnom“, počelo je misno slavlje. Fra Jozo je u propovijedi istaknuo da je poziv Božji dar te da uvijek i u svim (ne)prilikama života treba biti postojan u zahvalnosti Bogu za taj nezasluženi dar.

Provincijal Grbeš također je predslavio misu uz crkvu sv. Antuna Padovanskoga na Humcu dva dana kasnije kada su prvi put zavjete položila šestorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije i novak Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene.

Misu su suslavili provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, magistri novaka obiju provincija, gvardijan na Humcu fra Dario Dodig i petnaestak svećenika. Asistirali su fra Andrija Majić i postulanti, a pjevanje je predvodio humački zbor, objavljeno je na mrežnoj stranici hercegovačke provincije.