Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo fra Alojzije Mikić

Novi Marof (IKA)

Član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i član Samostana sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu fra Alojzije Mikić preminuo je blago u Gospodinu u ponedjeljak 19. lipnja 2023. nakon duge i teške bolesti srca, izvijestilo je tajništvo Provincije.

Misa zadušnica za pokojnog fra Alojzija Mikića slavit će se u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu, u ponedjeljak 26. lipnja u 12 sati, a sprovodni obredi slavit će se na mjesnom groblju Župe sv. Ilije pokraj Varaždina.

Fra Alojzije Mikić rođen je 12. veljače 1946. u Križancu (Župa sv. Ilije – Varaždin), privremene zavjete položio je 3. kolovoza 1966. u Podlehniku (Sloveniji), a svečane zavjete u Bazilici sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu 29. travnja 1973. godine. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon što je završio magisterij iz teologije na Papinskom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu, djelovao je u službi župnog vikara u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama od 1976 do 1978. godine. Zbog pastoralnih potreba hrvatskih iseljenika u Župi sv. Josipa Radnika u Garyju (SAD), fra Alojzije djeluje kao župni vikar istoimene župe od 1979. do 1983. godine. Po osnivanju nove hrvatske katoličke misije u Wellandu (Ontario – Kanada), fra Alojzije postaje upravitelj istoimene župe od 1983. do 2016. godine.

Zbog narušenog zdravlja, fra Alojzije se vraća u Hrvatsku 2016. kada je imenovan članom Samostana sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu. Posljednje godine svoga života, fra Alojzije se posvetio pastoralu sakramentalnog pomirenja, te je bio omiljeni ispovjednik zbog svoje blage i mirne naravi, izvijestilo je tajništvo Provincije.