Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila 51. skupština Hrvatske redovničke konferencije

Zagreb (IKA)

U Franjevačkom samostanu u Dubravi u Zagrebu u četvrtak 17. listopada završila je s radom 51. skupština Hrvatske redovničke konferencije. Pedesetak redovničkih viših i provincijalnih poglavarica i poglavara tijekom dva dana promišljali su o temi „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“ te raspravljali zajedničke planove i projekte unutar Hrvatske redovničke konferencije.

U popodnevnom dijelu prvog dana 51. skupštine Hrvatske redovničke konferencije viši i provincijalni poglavari i poglavarice – nakon što su prijepodne poslušali predstavljanje misijskih djelatnosti sestra Milosrdnica sv. Vinka Paulskog na Salomonskim otoci, Kćeri Božje ljubavi u Ugandi, Školskih sestara franjevki Krista Kralja u DR Kongo te Franjevaca kapucina u Boliviji – donijeli zajedničku odluku o novčanoj pomoći koje će redovnici i redovnice iz Hrvatske redovito upućivati ovim i drugim misijskim postajama.

U nastavku je s. Danijela Anić, ASC, voditeljica Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Skupštini predstavila plan i sadržaj Škole za trajnu formaciju / Škole za odgojitelje osnivanje koje je usvojeno na Skupštini 2018. godine. Škola bi bila namijenjena svima onima koji već djeluju ili se pripremaju za rad u području formacije u redovničkoj formaciji s ciljem animacije, koordinacije formativnih procesa u animaciji zvanja ili u početnoj ili trajnoj formaciji, a to su: odgovorni za početnu formaciju u posvećenom životu; odgovorni za trajnu formaciju; animatori/voditelji zajednica te animatori zvanja.

Škola trajne formacije imali bi za cilj kroz interdisciplinarnu i interkulturalnu paradigmu omogućiti polaznicima teorijsko i praktično usvajanje i ažuriranje znanja, vještina i kompetencija na području početne i trajne formacije te animacije zvanja. Viši i provincijalni poglavari i poglavarice ponovo su potvrdili potrebu osnivanja ovakve škole. Školu za odgojitelje trebala bi započeti s radom u 2020 godini.

Skupština je potom izvještena o izradi Smjernice HRK za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina koje priprema Radna skupina oformljena na Skupštini 2018. godine. Radna skupina je izvijestila o uvidu u slične smjernice koje postoje kod nas i u inozemstvu. Radna verzija Smjernica planira se dovršiti do kraja godine te dati svim članovima HRK na prosudbu.

Formativni seminar iz područja ekonomije bili su sljedeća točka. Ovakvi seminari održavaju se unatrag dvije godine. Jako su posjećeni i nastoje u suradnji sa stručnjacima savjetovati redovničke zajednice o novim i stalnim izazovima koje pred zajednice stavljaju ekonomska i s time povezana pravna pitanja. Odlučeno je da se nastavi s ovakvim stručnim skupovima.

Tajnica Hrvatske redovničke konferencije s. Krista Mijatović potom je izvijestila o početku emitiranja emisije „Pozvani i poslani“ na Hrvatskom katoličkom radiju. Nositelj emisije je Hrvatska redovnička konferencija koja je za voditelje i urednike emisije odredila s. Mariju Zrno, milosrdnicu sv. Vinka Paulskoga i fra Sinišu Pucića, OFM. Emisija se emitira utorkom, od 18.00 do 18.30 sati. Redovničke zajednice su pozvane uključiti se u brigu oko ove emisije sa svojim prijedlozima po pitanju tema.

U nastavku je raspravljena mogućnost da se redovničke zajednice uključe u platformu Hrvatskog Caritasa E-Caritas. Po ovom pitanju ponovljena je potreba veće vidljivosti humanitarnih i socijalnih djelatnosti redovničkih zajednica. Zaključeno je da se pod okriljem Konferencije prikupljaju redovito podatci o humanitarnim i socijalnoj djelatnostima redovničkih zajednica.

O vjerskom turizmu govorio je član Odbora HBK za pastoral turista vlč. Tomislav Korov. On je upoznao redovnike i redovnice o radu Odbora po pitanju vjerskog turizma i izradi Smjernica razvoja vjerskog turizma u Hrvatskoj. Istaknuo je važnost Smjernica za budućnost razvoja vjerskog turizma. Pozvao je redovnike i redovnice da se zajedno i preko Konferencije uključe u rad Odbora HBK za pastoral turista. Pozvao ih je potom da prikupe što više podataka o kapacitetima, potrebama i pothvatima koje kao redovničke zajednice imaju po pitanju vjerskog turizma u najširem smislu riječi. Na kraju je spomenuo da Konferencija po tom pitanju razmisli o uključivanju i podršci laičkih platforma, institucija i udrugama koje mogu pomoći u usmjerenju i izgradnji vjerskog turizma.

Prije kraja i večernje molitve Skupštini se predstavio Kršćanski poslovni klub. Članovi ovoga kluba žele izgraditi zajednicu ljudi koji u poslovnoj praksi primjenjuju biblijska načela, svojim životom svjedoče vjeru u Krista te biti pokretači pozitivnih promjena u društvu, podrška svima koji žele zakoračiti u vlastiti ili zajednički poslovni poduhvat temeljen na kršćanskim načelima, primjer usklađenosti privatnog i poslovnog života te drugima pomagati u realizaciji navedene ravnoteže u privatnoj i poslovnoj praksi. Najviše su se zadržali na aktivnostima po pitanju vjerskog turizma i različitih edukacija.

Klub su predstavili Krešimir Prevendar i Ivana Hajder ponudivši redovnicima i redovnicama suradnju po pitanju mapiranja sakralne baštine, organizacije vjerskih turističkih ruta, stručnih edukacija i dr.

Drugi i posljednji dan Skupštine moderirala je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Kćeri Božje Ljubavi i članica Vijeća HRK. Odmah nakon molitve predsjednica Konferencije s. Ana Marija Antolović, ASC, podnijela je godišnje izvješće o radu Konferencije.

Predsjednica je podsjetila kako su „ovakvi naši susreti unutar Hrvatske redovničke konferencije u svojim početcima i osnovama izravan su duhovni plod Drugog vatikanskog sabora koji je želio jače povezivanje redovničkih zajednica kako bi na taj način obogaćivale jedna drugu s krajnjim ciljem da Crkva sve više raste u svetosti. Pogledamo li povijest Konferencije, vidimo da su naši prethodnici sa žarom i vrlo brzo nakon uputa Drugog vatikanskog sabora osnovali Uniju i Konferenciju.“

Dodala je i kako je Drugi vatikanski sabor uputio poziv sveopćoj Crkvi na svetost, a u apostolskoj pobudnici „Gaudete et exsultate. Radujte se i kličite“ papa Franjo ponavlja takav poziv sveopćoj Crkvi – poziv na svetost s naglaskom da je „svetost najljepše lice Crkve“. Takav poziv na radost u svetosti je uvijek – i sada ovdje – pred nama, takav poziv ponovili smo na nedavnim Redovničkim danima, rekla je predsjednika HRK-a s. Ana Marija Antolović.

I izvješću je spomenula nove članice i članovi HRK uputivši im poseban pozdrav. Također je spomenula obljetnice redovničkih zajednica koje su proslavljene od posljednje Skupštine naglasivši kako je „posebno lijepo kada se odazovemo i sudjelujemo na slavljima izražavajući međusobnu podršku i svjedočanstvo zajedništva.“

Predsjednica se zatim osvrnula na odluke prošlogodišnje Skupštine i što je učinjeno u po pitanju realizacije tih odluka. Zatim je govorila o radu Vijeća i Tajništva HRK, djelovanju povjerenstava, duhovno-obrazovnim programima, školama i studijima, te o suradnju s mjesnim ordinarijima.

Prije zahvale upućene članovima Vijeća, voditeljima i članovima povjerenstava i djelatnicima Tajništva, kao i svim članovima i članicama HRK, predsjednica je istaknula nekoliko planova za budućnost: daljnja pastoralna i duhovna skrb za članice i članove Konferencije: seminari, duhovne obnove…; šira medijska promidžba redovništva; realizacija redovnih aktivnosti i projekata povjerenstava, Tajništva i Vijeća; potpora Studiju teologije posvećenog života; početak rada Škole za odgojitelje; organizacija seminara za ekonome; rad na aktivnijem povezivanju redovničkih zajednica u području financiranja kroz ESI fondove, u vjerskom turizmu – kroz veću suradnju s vanjskim stručnjacima i suradnicima te donošenje Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina.

Potom su voditelji povjerenstava podnijeli izvješća o radu svojih povjerenstava. Predstavljen je i nacrt Pravilnika povjerenstava HRK koji je nakon rasprave dorađen i usvojen.

U nastavku su viši i provincijalni poglavari i poglavarice raspravljali različite aktualne teme poput teme Redovničkih dana u 2020. godini, budućeg susreta redovnika i redovnica sa biskupima HBK i dr.

Skupština je završena euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli predvodio fr. Slavko Slišković, OP, dominikanski provincijal i potpredsjednik HRK, u koncelebraciji više redovničkih poglavara. U propovijedi je pozvao redovnike i redovnice da budu živa slika svojih utemeljitelja, a ne samo njihov spomenik. Pozvao ih je da poput svojih utemeljitelja žive i svjedoče nasljedovanje Isusa Krista. Isus nam pokazuje kao ga nasljedovati. Za njega nema mjesta, osobe i situacije koja bi bila Boga nedostojna, rekao je fr. Slavko u homiliji.