Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović na proslavi Stjepanja u Slunju

Slunj (IKA)

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u četvrtak 26. prosinca slavio misu u rodnoj župi Presvetog Trojstva u Slunju.

Koncelebrirao je župnik i slunjski dekan mons. Mile Pecić, a misa je okupila brojne vjernike Slunja koji su došli na susret sa svojim biskupom i sugrađaninom. Glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Branke Čuić.

Biskup je blagdan sv. Stjepana prvomučenika nazvao rođenjem Crkve, a sv. Stjepan nije učinio ništa loše nastavljajući put kojim je išao i njegov učenik Isus Krist. U nastavku je istaknuo važnu osobinu Isusa koja je krasila i sv. Stjepana, a koja bi i današnjim vjernicima trebala biti orjentir a to je dosljednost.

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je blagdan sv. Stjepana prvomučenika predslavio misu u Slunju

“Isus je bio dosljedan do kraja, radio je za spasenje čovjeka. Bio je dosljedan u ljubavi za čovjeka, a ta je dosljednost išla sve do križa. Nije učinio ništa što bi štetilo ljudima. Isus nije trpio licemjerje i nedosljednost što je osobina farizeja. I danas imamo farizeja koji iskazuju neusklađenost govora i djelovanja s onim što misle, premazani su svim mastima. Po njima je dobro nekad biti vjernik, antifašist ili domoljub, no takvi su u stvarnosti ostali sebičnjaci. Po sv. Ivanu Krstitelju oni su leglo gujino, kada se mijenjaš a nemaš životnog stava. Jesmo li spremni dati nešto životu i biti dosljedni u ideji spasenja čovjeka”, potaknuo je na razmišljanje biskup Bogović.

“Veličina sv. Stjepana je u dosljednosti po čemu je postao prvi mučenik među kršćanima. Uz takve svjedoke Crkva je najjača. Dok su se diktature uzdržavale silom, toga nema u Crkvi. Stjepan je posvjedočio da je Isusu sljedbenik u spašavanju ljudi, te je čak molio za mučitelje. Bio je vjerni svjedok Isusova nauka, onoga što se radi ljudima za vječno spasenje”, zaključio je biskup Bogović. 

Nakon mise biskup je nazočio božićnom kolu “Janje moje”, koje se već desetljećima u slunjskom kraju igra u božićno vrijeme. Isto tako župljani su mogli kupiti novi broj godišnjaka župa Slunjskog dekanata Mostove.   

Božićno kolo “Janje moje”