Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna priprema uoči proslave sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

Otočac (IKA)

Drugog dana duhovne pripreme programa proslave sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika Župe Otočac i Dana Grada Otočca te zaštitnika Gacke doline, večernju misu 16. siječnja u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je mons. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski u miru.

U homiliji je biskup Bogović rekao da je zavjetni dan otočke župe i Gacke doline postao također Danom Grada Otočca. Spominjući se sv. Fabijana i Sebastijana biskup je naveo da su oni bili mučenici koji su ostali dosljedno vjerni Isusu Kristu.

„To zapravo znači biti vjeran ljubavi prema Bogu i čovjeku. Isus to nikada nije zatajio i pokazao je da je taj put ispravan, čak i ako vodi do križa. Sve što je korisno za nas i naše spasenje treba činiti dosljedno. Fabijan i Sebastijan vidjeli su u Kristu smisao, vrijednost i cilj svoga života, ali i života svakoga čovjeka. Mogli su izbjeći mučeničku sudbinu, no oni su željeli ostati vjerni Isusu Kristu i pod cijenu života. Ostali su dosljedni u svojoj ljubavi prema Krisu, a Isus je bio uvijek dosljedan u ljubavi prema čovjeku”, rekao je biskup Bogović.

Upozorio je također da postoje ljudi koji su dosljedni u odbacivanju Krista, kao što su to bili oni koji su ga optužili pred vlastima tražeći njegovu smrt. „Tu skupinu prepoznao je Ivan Krstitelj i rekao je da su leglo gujinje. Prepoznao ih je i Isus te im rekao da su licemjeri. Oni ne žive za druge, već smatraju da bi svi trebali živjeti za njih. Zato se moraju pretvarati, glumiti istinoljupce i pravednike, iako ništa od toga nije istina. Trče za visokim položajima, traže prva mjesta i čekaju da ih drugi hvale. Licemjeri se znaju pretvarati kada im odgovara i da su pravi vjernici, pravednici, bogoljubi te domoljubi, a u nutrini nemaju ništa. Nisu dosljedni onome kako se izvana drugima prikazuju”, naveo je biskup te poručio okupljenima: „Budite dosljeni u dobru, dosljedno se mijenjajte izabirući uvijek ono što je bolje i ono što je ispravnije, čak i kada je teže. Taj put je pokazao Isus, a njime su išli Fabijan i Sebastijan. Nasljedujmo ih u toj dosljednosti.”

Euharistijsko slavlje je biskup Bogović predvodio u zajedništvu s don Anđelkom Kaćunkom, župnikom iz Kompolja, Brloga i Vratnika, zatim vlč. Nikolom Kekićem, župnikom iz Sinca, Ramljana i Čanka, mons. Tomislavom Šporčićem, župnikom i dekanom otočkim te svećenikom u miru don Jurom Ladišićem, pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Prisutne je animirao združeni zbor Župe Sinac i dječji zbor „Anđeli” iz Otočca pod vodstvom s. Ljubomire Lešić uz orguljašku pratnju Gabrijele Degoricija.

U Pastoralnom centru Župe Otočac održano je nakon mise predstavljanje šesnaestog broja „Vrila”, godišnjaka župa otočkog dekanata o kojem su govorili urednik godišnjaka mons. Tomislav Šporčić, zatom prof. Manja Kostelac-Gomerčić te doc. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić, a VIS „Trinitas” izveo je tijekom promocije nekoliko duhovnih pjesama.