Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko slavlje povodom 100. godišnjice rođenja bl. Miroslava Bulešića

Čabrunići (IKA)

Na mjesnome trgu ispred bl. Miroslavu Bulešiću posvećene kapelice, a nadomak njegove rodne kuće, u subotu 9. svibnja održano je misno slavlje za 100 godina od rođenja tog našeg najmlađeg blaženika.


Misu je, uz poštivanje svih odredbi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predvodio župnik blaženikove rodne župe Svetvinčenat vlč. Darko Zgrablić.

Župnik je u uvodnom pozdravu podsjetio da se na tom trgu, nedaleko rodne kuće blaženika, misa održava još od prije izgradnje kapelice, kada je tek postojao projekt njezine realizacije.

U prigodnoj homiliji vlč. Zgrablić je rekao kako je toga dana, 13. svibnja 1920. rođenje djeteta bilo nešto mnogo uobičajenije nego danas, jednostavno jer se rađalo mnogo više djece. Bilo je to iznimno teško vrijeme, nakon rata koji je odnio mnoge živote.

Istaknuo je da je Miroslav Bulešić rođen kao posve obično dijete u svom tadašnjem okruženju i nije bio, kao ni drugi blaženici ili sveci, ničime predodređen.
“Pred njim su, kao i pred svakim čovjekom, bili životni odabiri. On je donio svoje životne odluke i u tome je bio dosljedan. Crkva prepoznaje blaženike i svece upravo po tome što su u odluci biti bolji –  bili dosljedniji. To je prilika koju Bog daje svakome u životu. Po uzoru na Isusa u ljudima trebamo uvijek nastojati prepoznati ono dobro i na tome nastojati u izgradnji boljega svijeta. To svatko od nas treba činiti nastojeći izvršavati svoje poslanje, bilo u redovničkom pozivu, bilo u obitelji”.

“Neka ova kapela posvećena bl. Miroslavu ne bude samo spomen na njega, već neka nas podsjeća na istinske vrednote za koje je on živio. Njegovo je mučeništvo bljesak koji nam govori o vrijednosti života koji ima smisla tek kada se daruje”, rekao je propovjednik. Govoreći o mučenicima, vlč. Zgrablić je istaknuo da su oni ljudi u kojima se snažno prepoznaje Onoga za kojega su živjeli.

“Blaženi Miro nas poziva da, po uzoru na njega, dopustimo da Bog kroz nas obasjava svijet. Bog svakome od nas daje priliku birati Božju volju, birati dobro svaki dan, kako bi na kraju mogli, poput našega blaženika reći: u tvoje ruke predajem duh svoj, sa saznanjem da smo cijeloga života stavljali svoj život u Božje ruke”, zaključio je vlč. Zgrablić.

Na kraju misnoga slavlja izmoljene su litanije bl. Miroslava Bulešića i molitva za proglašenje svetim bl. Miroslava Bulešića.

Životopis bl. Miroslava Bulešića

Rođen je 13. svibnja 1920. u Čabrunićima, župa Svetvinčenat, u Istri. Osnovnu školu završava u Juršićima, sjemenišnu gimnaziju u Kopru, a teološke studije u Rimu.
Kao svećenik (župnik u Baderni i Kanfanaru, zatim podravnatelj sjemeništa u Pazinu) nesebično i revno pastoralno djeluje, neustrašivo svjedočeći za evanđelje i Isusa Krista u doba organiziranog bezbožničkog progona vjere i Crkve.
U ljeto 1947. službeni je pratilac djelitelja sv. krizme mons. J. Ukmara po istarskim župama. Zbog vjernosti Bogu i odanosti Crkvi, neposredno nakon podjele sv. krizme, podnio je mučeničku smrt 24. kolovoza 1947. u župnoj kući u Lanišću. Pokopan je u Lanišću, jer vlasti nisu dopustile da se pokopa u Svetvinčentu. Tek je 1958. omogućeno da se, u najvećoj tajnosti, njegovi tjelesni ostaci prenesu na groblje rodne župe, odakle su 2003. godine preneseni u župnu crkvu. Blaženim je proglašen 28. rujna 2013. u Areni u Puli. Danas se relikvije bl. Miroslava čuvaju i časte u glavnom oltaru župne crkve u Svetvinčentu.