Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlo Špoljarić zaređen za đakona Gospićko-senjske biskupije

Perušić (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić zaredio je Karla Špoljarića za đakona Gospićko-senjske biskupije tijekom svečanog misnog slavlja koje je predvodio u subotu 25. studenog u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Nadbiskup Križić u propovijedi je pojasnio značenje đakonata, a zatim se obratio đakonu. „Dragi Karlo, Božja riječ nas upozorava na ovu opasnost koja je i danas itekako ozbiljna prijetnja u našem đakonskom ili svećeničkom pozivu: a to je pristranost, to je opasnost da se prema osobama odnosimo, ne po evanđeoskom kriteriju, nego po kriteriju simpatije, poznanstva ili interesa. Takvo ophođenje sa osobama, napose siromašnima, bi bio teški poraz za naš poziv. Pozvani smo da služimo svima sa Isusovom ljubavlju, a još posebnije da to činimo onim najslabijim, jer se Isus s njima na poseban način poistovjetio. I rekao je vrlo jasno: ‘Ono što ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili’“, istaknuo je.

Na kraju propovijedi ohrabrio je Karla te mu poručio da uvijek ostane u Isusovoj blizini. „Dragi Karlo, nemoj nikada prihvatiti živjeti osrednje ili površno svoj poziv. U takvom životu nećeš naći ispunjenje i radost. Nećeš se osjećati sretnim. Isus te poziva da ostaneš u njegovoj ljubavi i jamči ti da ćeš biti sretan. On ti govori kako se život ispunja kada se daje drugima, i umnaža kada se troši za druge. Želim ti od srca da u svom đakonskom, a napose kasnije u svom svećeničkom životu, iskusiš istinitost ovih Isusovih riječi“, rekao je nadbiskup.

Suslavili su dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić, župnik preč. Mile Šajfar i drugi svećenici Gospićko-senjske biskupije. U asistenciji su sudjelovali bogoslovi Gospićko-senjske biskupije i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te drugi ministranti.

Đakon Karlo Špoljarić iz Župe Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću rođen je 12. rujna 1998. u Gospiću, od majke Marije r. Orešković i oca Ivice Špoljarić, kao prvo od sedmero djece te obitelji. Osnovnu školu završio je u Perušiću, dok je svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio u Općoj gimnaziji u Gospiću koju je završio 2017.

Uz završenu redovitu osnovnu školu pohađao je i osnovnu glazbenu školu. Završio je Teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu koji je afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Bogoslovski put započeo je 2017. u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci gdje je proveo propedutsku godinu, nakon koje je upućen na studij u Zagreb sa smještajem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu.

U Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu boravio je od jeseni 2018. do siječnja 2020., kada se preselio u Kolegij sv. Josipa na Jordanovcu u kojem je boravio od siječnja do ožujka 2020. U jesen 2020. vratio se u Nadbiskupskom bogoslovno sjemenište na Kaptol gdje je ostao do diplomiranja 2023. Karlo je vršio karitativne praktikume, u Rijeci volontirajući u Riječkom Hospiciju i Zagrebu volontiranjem u Dječjem domu na Vrhovcu kod sestara Karmelićanki i Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Pastoralni praktikum 2021./22. vršio je u Župi Presvetog Trojstva u Prečkom. Sudjelovao je u izradi i realizaciji vjesnika bogoslovne zajednice „Vjesnik biskupa Langa“, te kao glavni urednik izdao dva broja. Od 2019. suradnik je Kursilja (Mali tečaj kršćanstva).

Tadašnji gospićko-senjski biskup Zdenko Križić primio ga je među kandidate za sveti red prezbiterata i đakonata Gospićko-senjske biskupije 19. srpnja 2021. Varaždinski biskup Bože Radoš podijelio mu je službu lektora 27. studenog 2021., a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak podijelio mu je službu akolita 27. studenog 2022.

Diplomsku rad pisao je o temi „Crkva i Europa u vrijeme dinastije Karoling“ te je 6. lipnja 2023. diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu sa summa cum laude uspjehom. Kao geslo svoga ređenja izabrao je riječi „U ovom znaku ćeš pobijediti“, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.