Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Mate Uzinić u riječkoj katedrali: Budite znak živoga Krista

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je nedjeljnu misu 18. travnja u riječkoj prvostolnici, uz izravan prijenos koji se mogao pratiti na nadbiskupijskoj Facebook stranici. Pandemija COVID-19 ograničila je mogućnost sudjelovanja vjernika na misama stoga su online prijenosi postali već uobičajeno rješenje za barem virtualno povezivanje.

Primorsko-goranska županija je zbog velikog broja novozaraženih osoba uvela strože mjere zaštite od zaraze od minimuma propisanog na nacionalnoj razini koje su na snagu stupile 12. travnja. Pri objavi novih mjera županijskog Stožera civilne zaštite činilo se da je maksimalan dozvoljeni broj vjernika na misi 8, no objašnjenje koje je uslijedilo nekoliko dana kasnije ipak je podiglo je tu granicu na 20 vjernika.

Pozivam na molitvu za one koji su oboljeli i za one koji su umrli te za njihove ožalošćene obitelji

“Pokušajmo biti strpljivi u ljubavi”, rekao je nadbiskup na kraju mise pozivajući vjernike da se pridržavaju propisanih mjera i ne gube nadu jer Krist je taj koji je pobijedio smrt i dao novu nadu čovječanstvu.

“Pozivam sve nas na molitvu za one koji su oboljeli, koji su umrli i za njihove ožalošćene obitelji”, rekao je nadbiskup Uzinić.
U propovijedi je, nadahnut evanđeljem, istaknuo kako je poslanje vjernika svjedočiti Krista uskrsloga, Krista koji se ukazao svojim učenicima, pokazao im svoje ranjeno tijelo i znakove raspeća i tako pokazao da je doista živ.

S uskrslim Kristom susrećemo se u Crkvi gdje se nastavlja propovijedati evanđelje da je Isus živ

“Gdje danas možemo vidjeti Isusove probodene ruke i noge? Kako se danas možemo susresti s Kristom uskrslim? Možemo ga susresti u Crkvi gdje se nastavlja propovijedati evanđelje da je Isus živ”, kazao je nadbiskup te potaknuo vjernike da i sami budu svjedoci Isusova uskrsnuća i znak da Isus nije ostao u grobu.

“Želimo li danas pružiti dokaz ovome svijetu da je Isus živ to se treba vidjeti u našoj brizi za druge, u našoj ljubavi i u našem opraštanju”, zaključio je mons. Uzinić.