Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić čestitao pobjednicima Vjeronaučne olimpijade

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić primio je u petak 21. travnja učenike i mentore najbolje plasiranih školskih ekipa na nadbiskupijskoj Vjeronaučnoj olimpijadi te im čestitao i uručio darove u riječkom ordinarijatu.

U ordinarijatu su se okupili učenici škola koje su osvojile prva tri mjesta u natjecanju osnovnih te srednjih škola, a u posebnoj su konkurenciji bile i dvije trogodišnje srednje škole, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka te Ugostiteljska škola Opatija. Svi su učenici imali priliku predstaviti se i ispričati kako su se pripremali za natjecanje te koje su im bile motivacije za učenje ovogodišnje teme o svetištima.

Nadbiskup Uzinić protumačio evanđeoski odlomak koji opisuje kako je Isus s pet kruhova i dvije ribe nahranio mnoštvo naroda. Evanđelist opisuje kako je k Isusu došao dječak koji mu je predao to malo kruha i ribe što je imao kod sebe. Neki tumače kako se tada dogodilo čudo zajedništva, da je svatko od prisutnih, potaknut tim primjerom, izvadio nešto hrane koju je čuvao kod sebe i tako nitko nije ostao gladan, pojasnio je mons. Uzinić.

„Neka vam sudjelovanje na ovom natjecanju bude i poruka za život: trudite se uvijek ono najbolje što imate stavljati u Isusove ruke, a to znači i na raspolaganje drugima. Tada se ponovno može dogoditi čudo umnažanja kruhova“, poručio je nadbiskup Uzinić.

Nadbiskup je dalje primijetio kako su i prisutni školarci, sudjelujući na Vjeronaučnoj olimpijadi učinili isto što i taj dječak – predali svoje znanje Isusu u ruke i tako ga podijelili s drugima. „Želim vam da i dalje svatko od vas bude spreman naučiti što više i svoje znanje dijeliti s drugima. Tada nije bitno koje mjesto osvojite na natjecanju, uvijek ćete biti prvi jer ste sebe dali na raspolaganje Kristu i drugima.“ Učenike je pozdravila i čestitala im te zaželjela puno uspjeha na državnom natjecanju i predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević.

U kategoriji osnovnih škola pobjedu na Vjeronaučnoj olimpijadi 16. ožujka odnijeli su učenici OŠ Zamet. Drugo mjesto pripalo je OŠ Kostrena, a treće OŠ Fran Franković – Rijeka. U kategoriji srednjih škola najbolji rezultat ostvarili su učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije. Drugo mjesto pripalo je učenicima Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti, a treća je Ekonomska škola Mije Mirkovića. Pobjednici će nastupiti na Državnom natjecanju koje će biti održano od 8. do 10. svibnja u Predgradi kod Tuhelja.