Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić predslavio misu na Dan života na Škurinju

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je na Dan života u nedjelju 4. veljače misu u župnoj crkvi na riječkom Škurinju, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Tijekom mise nadbiskup je krstio Mateja, četvrto dijete u obitelji Komljen te pozvao vjernike da budu otvoreni životu jer to je dar i blagoslov. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo da je važno govoriti o zaštiti života, ali još je važnije činiti.

„Evanđelje se najbolje svjedoči kada se živi“, istaknuo je. Poziv na zaštitu života i spremnost na služenje uputio je, osim vjernicima, i svim subjektima društva, osobito političarima. „Želim govoriti onima koji su kreatori politike u našem društvu, koji upravo svojim ponašanjem prema demografskom pitanju često pokazuju da ne žele služiti ovom narodu i njegovom dobru, nego nekim svojim partikularnim interesima. To nije pitanje ove ili one stranke ili jednog mandata na vlasti, to je pitanje koje nadilazi jedan mandat i o kojem ovisi budućnost svih nas. Zato bi danas zamolio Gospodina, radujući se s obitelji Komljen i vašom župnom zajednicom da ozdravi ‘Petrove punice’ u nama, u našem društvu, da nas dotakne, da nas podigne i osposobi za služenje. Ne bilo kakvo služenje nego onakvo kakvo je njegovo bilo. Do kraja, iz ljubavi, do dara života za braću i sestre“, istaknuo je nadbiskup.

U propovijedi je protumačio evanđelje koje govori o ozdravljenju Petrove punice. Kada je Petar doveo Isusa u svoju kuću i obitelj, njegova punica nije bila s njima, imala je ognjicu i nije ih poslužila. „Neki tumače da je zapravo bila ljuta što je Petar ostavio ženu i djecu i krenuo za nekim lutajućim propovjednikom. I još dovodi tog čovjeka u kuću. Ljudskom logikom imala je potpuno pravo biti ljuta i nije ih htjela poslužiti“, rekao je nadbiskup te objasnio kako je susret s Isusom ipak doveo do ozdravljenja. „Potrebno je da i nama, kao i Petrovoj punici, dođe Isus, da nas ozdravi“, dodao je.

Nadbiskup je istaknuo kako i danas ima takvih „punica“, odnosno osoba koje iz svojih sebičnih razloga nisu spremne na služenje. „To smo svi mi na svoj način kad ne želimo služiti i kad svoju ljudsku logiku pretpostavljamo Božjoj“, rekao je te dodao da punica može biti osoba koja s kritikom komentira obitelji s više djece ili, s druge strane, osoba koja pokazuje nerazumijevanje ako neka obitelj nema ili ne može imati djecu. Najveća odlika takvih metaforičnih „punica“ je ne željeti služiti, objasnio je nadbiskup. „To je najveći problem kada je riječ o otvorenosti životu i zaštiti života. I to je u pozadini glavni problem vrlo teške demografske situacije u kojoj se nalazimo“, istaknuo je.

U sljedećih tjedan dana, u Tjednu ZA  obitelj, u župama će biti održani edukativni i molitveni susreti obitelji, a 9. veljače na Škurinju i tribina pod naslovom „Uloga vjernika laika u katehetskim naporima župne zajednice“, na kojoj će predavanje održati vlč. Nikola Vranješ. Poziv na sudjelovanje u programima Ureda za obitelj, na kraju mise je uputio predstojnik Ureda i župnik Škurinja Ivan Nikolić.

Naime, Danom života započeo je „Tjedan ZA obitelj“ Riječke nadbiskupije. Već desetu godinu prve dvije nedjelje u veljači, nadbiskupijski Ured za obitelj spaja Dan života i Dan braka u „Tjedan ZA obitelj“ te u tim danima nudi više sadržaja i susreta koji su posvećeni obitelji, izvijestila je Riječka nadbiskupija.