Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulin: Misa na spomendan beatifikacije bl. Stepinca i 15. obljetnica posvete kapelice

Ogulin (IKA)

Spomendan na obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca tradicionalno se proslavio 3. listopada u Ogulinu u župi Uzvišenja sv. Križa kod kapelice posvećene hrvatskom blaženiku u naselju Procama, a ove godine se obilježila 15. obljetnica posvete kapelice koju je obavio postulator kauze za beatifikaciju kardinala Stepinca mons. Juraj Batelja.

Pred stotinjak vjernika misu je  predslavio župni vikar župe Sv. Križa vlč. Josip Tomljanović u suslavlju župnika vlč. Josipa Štefančića, dok je glazbom misu animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

“Danas se sjećamo događaja pred 21 godinu kada je sveti papa Ivana Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Stepinca, što je izazvalo niz pozitivnih emocija u hrvatskom narodu. Bio je to u kratkom vremenu drugi posjet pape Hrvatskoj i time je dao dašak ohrabrenja i nade u bolju budućnost hrvatskog naroda. Taj čin je značio i reviziju neprijateljske osude Stepinca i hrvatskog puka od strane tadašnjeg totalitarnog režima. Danas se isto sjećamo govora kardinala Stepinca na isti ovaj dan 2. listopada 1946. godine pred jugoslavenskim sudom. ‘

Moja je savjest mirna a povijest će ocijeniti moj rad. Za svoja uvjerenja sam spreman i umrijeti,’ istaknuo je tada  nadbiskup Stepinac.

Bile su to proročke riječi nakon kojih je doživio mučeničku smrt, no prije toga je poruči oda je dobar boj vodio. Preko njega se vjera u hrvatskom narodu još čvršće ukorijenila a Bog je u svim teškim trenucima ostajao uz narod među koje šalje svoje izaslanike”, zaključio je vlč. Tomljanović.

Zapitavši se zašto kasni kanonizacija Stepinca, objasnio je to pitanje mostom između istočne i zapadne crkve. Stepinac je primjer velikana kojeg nam je Bog poslao kao putokaz, no žalosno je da nam danas vjera slabi. “Zašto zaboravljamo silna djela Božja”, zapitao se propovjednik te u tu svrhu zamolio zagovor našeg blaženika.

Na koncu je izrečena molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, a nakon mise održano je kraće druženje vjernika uz piće i razgovor.