Budi dio naše mreže
Izbornik

Svi sveti u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Misno slavlje na blagdan Svih svetih predslavio je u Ogulinu u Crkvi sv. Jakova na istoimenom gradskom groblju župnik Župe sv. Križa vlč. Josip Štefančić, a glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Marije Kaurić.

Na misi se okupilo više stotina vjernika, posebno onih pristiglih u rodni grad iz ostalih dijelova Hrvatske kako bi slavili radost, život i svjetlo umjesto smrti i tame. Slavili su sve svete, svece na nebu kojih je prema Knjizi otkrivenja bilo 144 tisuće iz izraelskih plemena. Proslavili su, ne Dan mrtvih i dan žalosti, već dan proslavljenih.

Propovjednik vlč. Štefančić podsjetio je na povijest slavljenja blagdana Svih svetih kojeg je ustoličio papa Bonifacije IV. na nedjelju iza Duhova 13. svibnja 609. kada je poganski hram u Rimu Panteon pretvorio u kršćansku crkvu. Podsjetio je također da je današnji datum uveo papa Grgur IV. 835.

“Na današnji dan sjećamo se svojih majki i očeva, pa i branitelja. Zapitajmo se jesu li oni s nama zadovoljni”, poručio je vlč. Štefančić te istaknuo osam načina kako doći do svetosti koje navodi Isus. “Zapitajmo se čime smo zaslužili da dobijemo epitet svetosti, jesmo li dovoljno maleni i ponizni? Bog nas je stvorio da budemo njegov mozaik”, zaključio je propovijed vlč. Štefančić.

Na kraju slavlja su svi pristuni u procesiji došli do središnjeg križa na groblju gdje je župnik Štefančić predslavio pobožnost odrješenja grijeha za sve mrtve i blagoslov groblja. U 15 sati misu za župljane Župe bl. Alojzija Stepinca predslavio je fra Petar Grubišić.