“Radosni smo da smo se nakon više od mjesec i pol dana opet okupili na Euharistiji. Crkva bez naroda nije Crkva jer njezin najveći dio čini narod”, poručio je mons. dr. Matičić.

U slučaju loših vremenskih uvjeta euharistija će se slaviti u katedrali

Poštujući propisane odredbe i preporuke mise će se do daljnjega slaviti ispred riječke prvostolnice, dok će u slučaju loših vremenskih uvjeta euharistija biti slavljena u katedrali u kojoj se ovih dana restaurira dio klupa zbog čega prostor riječke prvostolnice privremeno može primiti tek manji broj vjernika.

“Nedostajale su mi mise s narodom. Ovo je bila produžena duhovna korizma za sve jer Crkva bez Božjega naroda nije prava Crkva. Vjernici su duša, a euharistija je srce Crkve. Radosno smo dočekali 4. vazmenu nedjelju koja je ujedno i nedjelja kada osobito molimo za duhovna zvanja”. Rektor je dodao kako su vjernici s odobravanjem prihvatili nove okolnosti slavljenja misa jer znaju da je najvažnije očuvanje zdravlja i mogućnost slavljenja misa.

Krštenja i vjenčanja se odgađaju do jeseni, sada su moguća samo u krugu najuže obitelji 

“Moramo se odgovorno ponašati i zahvalni smo što nam je dopušteno slaviti misu. Krštenja i vjenčanja do daljnjega su odgođena do jeseni, odnosno oni koji žele, mogu to činiti samo u nazočnosti najužeg broja članova obitelji što mnogima ne odgovara”, rekao je prije početka misnog slavlja mons. dr. Matičić.

U poticajnoj propovijedi, a govoreći o svetopisamskim tekstovima Nedjelje Dobrog Pastira, potaknuo je vjernike na molitvu za postojeća, ali i buduća svećenička i redovnička zvanja.

Ova nedjelja je osobito uskrsna jer smo se okupili u živoj Crkvi

“Bog svakodnevno poziva, ali je problem u neodazivanju. U ovim danima odsutnosti slavljenja misa s narodom svjedočili smo što je Crkva bez zajedništva na euharistiji svećenika i naroda. Zato je ova nedjelja osobito uskrsna jer smo se okupili u živoj Crkvi”, kazao je mons. dr. Matičić.