Budi dio naše mreže
Izbornik

Blato: Biskup Glasnović krstio 5. dijete u obitelji Sardelić

Blato (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović na svečanoj pontifikalnoj župnoj misi u crkvi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli podijelio je 7. travnja sakrament krštenja Maru, petom djetetu u obitelji Ivana i Franice Sardelić.

Podjeli sakramenta nazočila su i četiri Marova starija brata, kuma te šira obitelj, prijatelji i rodbina. Biskup je pozdravio sve okupljene i čestitao obitelji i cijeloj župnoj zajednici.

Na početku propovijedi predvoditelj slavlja se osvrnuo na jedan od naziva te nedjelje, Tomina nedjelja, te spomenuo kako se među ministrantima koji asistiraju na misi nalaze dvojica koja nose to ime, na kadionici Tomislav, a s lađicom za tamjan ovogodišnji prvopričesnik-ministrant Toma.

Govoreći u homiliji o uskrsnuću i Isusovom ukazanju apostolu Tomi, zvanom Blizanac, biskup je kazao kako smo „svi mi Tomini blizanci“ u smislu sumnji, ali i vjere. Nastavljajući razmišljanje o evanđeoskom ulomku biskup je istaknuo radost učenika koja je proistekla „iz sklada, iz susreta s Uskrslim koji živi prema Božjem planu“. Ako kažemo da smo kršćani i tako živimo, možemo biti beskrajno radosni, kazao je biskup.

Tumačeći na temelju evanđeoskog ulomka korake na putu produbljenja vjere dubrovački biskup je pojasnio: „Kada se susretnemo sa živim Bogom onda se mijenja perspektiva našeg života. Ono što sam smatrao gubitkom, više nije gubitak“. Biskup je također govorio o sakramentima kao otajstvima vjere, posebice o sakramentu krštenja.

Pontifikalnom misnom slavlju prethodio je svečani ulazak bratima bratovština Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova u ulaznoj procesiji u pratnji predvoditelja slavlja i asistencije. S biskupom je suslavio župni vikar don Mišo Pecotić, a asistirao je đakon don Ivan Galjuf. Pjevao je Mješoviti župni zbor uz orguljašku pratnju Ivana Dominika Sardelića. Misna čitanja čitali su polaznik formacije liturgijskih čitača i kuma krštenika.

U završnom obraćanju župni vikar je, uz čestite roditeljima i rodbini, također zahvalio predvoditelju euharistijskog slavlja biskupu Glasnoviću na dolasku, poticajnim riječima homilije te izrazio dobrodošlicu za neki novi posjet u narednom periodu.