Budi dio naše mreže
Izbornik

Gornje Utore proslavile blagdan sv. Mihovila

Gornje Utore (IKA)

U Crkvi sv. Mihovila u Utorima, malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori u Župi Čvrljevo, u nedjelju 29. rujna u 11 sati proslavljen je blagdan sv. Mihovila euharistijskim slavljem i procesijom koju je predvodio don Luka Vrljičak u suslavlju župnika Čvrljeva fra Ante Jurića Talaje i kapelana fra Ante Jurića, svećenika u miru.

Predvodnik slavlja don Luka Vrljičak pedagog je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu i već trideset i jednu godinu odgajatelj budućih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Slavlju su također nazočili svećenik u miru don Ivan Džaja i s. Spomenka Zdravka Milić, akademska  slikarica rodom iz Utora, te gradonačelnik Općine Unešić Živko. Uz njih prisustvovao je velik broj vjernika, hodočasnika i župljana iz Divojevića, Čvrljeva, Vinova i Kladnjica te brojnih vjernika koji su pristigli iz cijele Splitsko-makarske i Šibenske biskupije uz mnoge iseljene mještane iz „Sedam Kaštela“ kraj Splita.

Tijekom mise župnik je krstio Emanuelu Barićević, a misu uz orgulje animirale su pjevanjem sestre Jelena, Anamarija, Mihaela, Gabrijela i Kristina Botica.

Don Luka je u homiliji pozvao vjernike da pred sv. Mihaelom spoznaju i otkriju što su i tko su? „Odgovorite sami sebi, ne brzopleto, nepromišljajući, nerazmišljajući. Trebaš danas pokušati i dati odgovor pred Bogom u svom zvanju, u svom poslanju, u svojoj službi, ti koji jesi, daj odgovor ponaosob: ima li itko u tvom životu tko priječi da Bog živi s tobom i po tebi, onaj kojega je Mihael branio.

‘Nasta velika borba na Nebu’ kako u čovjeku, tako i među anđelima koji su duhovna bića i imaju svoju službu. Uvijek se pojavi misao: ‘Ja bih’. Koliko nas ima, svećenika, roditelja, političara, mladih, starih, zrelih, nezrelih. Koliko ih misli: ‘Ja bih’? Ali, do kuda nas je to dovelo? Dovelo nas je do sebičnosti, do zatvorenosti. Kako nam danas evanđelje zbori: ‘Lazar i bogataš’. Lazar mu je ime i on je tim imenom kroz siromaštvo prošao i Bog ga je prozvao Lazarom i to ime mu dao. A bogataš? On se izgubio, nema ga! Izgubio se jer ima pred sobom bogatiti se. Čime? Materijalnim?

Nije bogatstvo grijeh, nego što iz toga proizlazi i što se s čovjekom događa. Zatvara se Bogu i čovjeku. (…) Dolazi novi val zapadnoga duha i smisla. Polako materijalistički proživljava, doživljava, ukazuje i pokazuje, to postaje čovjeku najvažnije. Vidimo posljedice materijalizma, no pred nama je onaj koji govori ‘Tko je kao Bog’, Mihael, naš čuvar, zaštitnik, zagovornik, on nam ukazuje i pokazuje.

Danas često zaboravljamo, ne zbog starosti, mi zaboravljamo ‘zbog televizije, računala, i sl. da nas je Bog stvorio na svoju sliku. Danas pred sv. Mihovilom odgovori, kakva je tvoja slika pred čovjekom. Zašto pred čovjekom, jer on te vidi, on te gleda, a onda pred Bogom, kakvu si sliku donio/donijela pred svoju suprugu, ili supruga, dijete ili djecu?

Je li ta slika blijeda? Je li ta slika na oltaru? Je li slika obitelji izgubljena, relativizirana? Možeš raditi što hoćeš (…) Bog je stvorio i Mihaela i Lucifera, ali pobijedilo je dobro nad zlim. Evo nam danas zgode i prigode reći: ‘Bože tvoj sam.’  Arhanđeo Mihael ti danas kaže: ‘Ne boj se!’ Roditelju govori, svjedoči jer zlo može doći s bilo koje strane.

Stoga sam razluči što je dobro, a što je Božje i to slijedi, a ono što nije dobro izbjegavaj“, zaključio je don Luka Vrljičak te na kraju slavlja svima poručio da prihvate Domovinu svoju kao svetu, kao temelj i tlo na kojem si „svoj na svom, na kojem će Bog biti sve tvoje, tvoj početak i svršetak”.