Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio misu u splitskoj prvostolnici na Nedjelju muke Gospodnje

Split (IKA)

Na Cvjetnicu - Nedjelju muke Gospodnje koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, 28. ožujka u katedrali Sv. Dujma, euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili: pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, kapelnik splitske prvostolnice mo. Šime Marović i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića.

„Gospodin danas svečano ulazi u svoj grad Jeruzalem, a mi se želimo pridružiti onima koji su ga svečano dočekali prostirući svoje haljine i mašući palminovim i maslinovim grančicama. Ove godine okolnosti su takve da su naše vanjske manifestacije ograničene, ali vjerujem da ćemo dobiti na osobnoj i zajedničkoj dubini duhovnosti i da ćemo Gospodina osobnije i dublje doživjeti. Ponudit ćemo mu svoju skrušenost, iskrenost, pobožnost da može slobodno ući u naše srce i naše životne prostore“, kazao je nadbiskup u uvodu nakon čega je blagoslovio maslinove grančice.

Nadbiskup Barišić predvodio misu na Nedjelju Muke Gospodnje u splitskoj prvostolnici

U prigodnoj je homiliji mons. Barišić istaknuo da je gorka čaša koju „Isus mora piti, nalivena do vrha i fizičkom i duševnom bolju. Nekada je fizička bol podnošljivija nego duševna. Isus je ranjen, a njegovi ga izdaju, izruguju mu se, ponižavaju ga i niječu.“

Podsjetio je kako Isus malo govori na procesu jer je već sve kazao kroz svoj život i djelovanje no na dva im pitanja odgovara. „Prvo je: ‘Jesi li ti Krist, Mesija?’ Na koje on odgovara: ‘Da, ja jesam. I vidjet ćete Sina Božjega kako dolazi.’ Isus ne niječe svoj identitet Spasitelja. Drugo pitanje postavlja mu Pilat: ‘Jesi li ti kralj, opasan za vlast, opasan za nas Rimljane?’ Isus mu odgovara: ‘To ti kažeš’. To vi tako mislite i oni koji me žele predati pod tim optužbama. Krist nije kralj nego Sluga, Patnik koji je sam sebe ponizio. Bog postao čovjekom, došao je služiti a ne biti služen.“ U tom se svjetlu nadbiskup upitao: „Tko je za nas Krist Gospodin?“ te nastavio: „Slavni ljudi kada idu do svojih nagrada, svojih uvažavanja, svoje slave idu preko crvenoga tepiha. Evo tog crvenog tepiha satkana od pravednosti, nevinosti, poštenja i ljubavi ali koja je zalivena krvlju i nepravdom. Tim tepihom pozvani smo svi ići. Poniziti se kaže se ‘tapeuo’. Od toga dolazi riječ ‘tepih’. Isus je, doista, postao tepih za nas da možemo ići tim tepihom do slave, ostvarenja, pobjede koju želi s nama dijeliti.“

Nadbiskup Barišić predvodio misu na Nedjelju Muke Gospodnje u splitskoj prvostolnici

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je govorio o Isusu Kristu kao kamenu koji odbaciše graditelji a koji postade kamen zaglavni u Božjem naumu.

„Graditelji onoga društva, sinedrij, rimska vlast, pismoznanci, farizeji gradili su svoj način života i suživota, religioznoga i društvenoga, odbacivši zaglavni kamen.“ Međutim, nastavio je nadbiskup, „Gospodin je u svakoj generaciji i svim vremenima. Što mi činimo s Njime? I mi smo graditelji, gradimo osobni, obiteljski, društveni život. Ima li mjesta za njega u tim odnosima koje gradimo i u društvenom životu? Pogrešaka u povijesti ima puno i u osobnom životu, ali imamo mogućnosti svoje pogreške ispraviti i poći tepihom Spasitelja do spasenja. Recimo mu svoj: ‘Hosana!’“

Izravni prijenos euharistijskog slavlja iz splitske prvostolnice bio je na TV Jadranu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon mise započelo je 40-satno klanjanje koje završava na Veliku srijedu, 31. ožujka, kada će nadbiskup Marin Barišić u katedrali predvoditi misno slavlje u 11 sati.