Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić primio najbolje ekipe Nadbiskupijske vjeronaučne olimpijade

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić primio je u ponedjeljak 13. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate u kategorijama osnovnih i srednjih škola, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su u petak 22. ožujka u Osnovnoj školi „Dugopolje“ u Dugopolju. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Socijalni nauk Crkve“.

Među osnovnoškolskim ekipama primanju su nazočile ekipe Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić, Osnovne škole „Blatine-Škrape“ s mentorom don Ivanom Zovkom i Osnovne škole „Trilj“ iz Trilja s mentorima Vesnom Tadić i Ivicom Pavelom. U kategoriji srednjih škola na primanju su bile ekipe Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković, IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem te Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića iz Sinja s mentoricom Helenom Balajić. U međuvremenu je u Baški na otoku Krku, od 22. do 24. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su sudjelovali predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije. 

Predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz u uvodnim riječima predstavila je mons. Križiću pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola. U govoru je istaknula da je natjecanje sastavni dio ljudskog života. „Moramo razlikovati profana i duhovna natjecanja. U profanim natjecanjima cilj je pobjeda. Vjeronaučno natjecanje dijelom ima i taj karakter, ali ne ostaje samo na toj razini. Ono je prvotno ekipno natjecanje koje ima i duhovni karakter jer ističe duhovnu dimenziju pripadanja, zajedništva, općeg dobra i solidarnosti“, rekla je prof. dr. Garmaz.

No, dodala je, najvažnije i najdugotrajnije natjecanje je natjecanje sa samim sobom. Prema sv. Ignaciju Lojolskom nema težeg natjecanja osim onog sa samim sobom i s vlastitim neurednim sklonostima. „Vi ste  kroz cijelu godinu vježbali svoje  razumske, ali i duhovne snage. Strpljivo  ste i ustrajno, zajedno sa svojim mentorima, odvajali  svoje vrijeme kako biste pronikli što više u otajstvo Boga i njegova nauma spasenja. Uz to ste se natjecali i sa svojim unutarnjim snagama i slabostima. Najveća nagrada u natjecanju  iz vjeronauka je da ste postali tim, zajednica, grupa prijatelja koji su se međusobno još više povezali oko nastojanja u dobru. Ustrajno učeći cijelu godinu pobijedili ste svoju inertnost, nezainteresiranost, komfor i lijenost, a zauzvrat zadobili velikodušnost, ustrajnost, strpljivost, radost i mir“, istaknula je Garmaz, zahvalivši još jednom mentorima i vjeroučenicima na uloženom trudu te Ocu nadbiskupu na  svečanom primanju u prostorijama Ordinarijata.

Osim najboljih ekipa, primanju su nazočili viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje – Podružnica Split Sabina Marunčić, lic. theol., ravnatelj OŠ „Dugopolje“ Željko Šparmajer, predsjednica Županijskog povjerenstva za osnovnu školu Ivana Grabić i predsjednica Županijskog povjerenstva za srednju školu Nada Barać.

Uime svih nazočnih, nadbiskupu je na primanju zahvalio ravnatelj OŠ „Dugopolje“ Željko Šparmajer, izrazivši zadovoljstvo što je upravo njegova škola bila domaćin nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka. „Vjeronaučna olimpijada poseban je događaj koji nam omogućuje da istaknemo važnost vjere u našim životima te da produbimo svoje razumijevanje i ljubav prema Katoličkoj Crkvi. Ovaj događaj je prilika kako bismo istaknuli važnost obrazovanja u vjeri, ali i vjere u općem obrazovanju“, rekao je Šparmajer, čestitavši svim mentorima i učenicima na postignutim rezultatima.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa, mons. Križić je istaknuo da je vrlo važno upoznavati vjeru. Nadodao je da je, na tom putu vjere, najvažnije upoznati Isusa Krista. Isusa upoznajemo kroz njegovu Riječ, odnosno kroz Sveta pisma, istaknuo je. 

„Želim vam od srca da upoznate Isusa i da ga zavolite, a onda ćete ga znati i nasljedovati“, naglasio je. Druga važna stvar je upoznati Crkvu. Ovogodišnja tema Vjeronaučne olimpijade je bila Socijalni nauk Katoličke Crkve, odnosno kako Crkva gleda na jedan od najaktualnijih pitanja i problema u današnjem društvu. Vrlo je važno da se katolici znaju postaviti pred problemima današnjice i biti nosioci pravednijeg društva, istaknuo je nadbiskup Križić koji je zatim prisutnima udijelio poklone.

U nastavku susreta, nadbiskupov tajnik don Renato Pudar je sve nazočne upoznao s nadbiskupijskim ordinarijatom i uredima koji u njemu djeluju. Službeni dio završio je posjetom kapele koja je posvećena sv. Titu gdje je nadbiskup udijelio svima svoj pastirski blagoslov. Susret se nastavio zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.