Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole Tavelića u Brnazama

Brnaze (IKA)

U Župi Gospe Sinjske, u filijalnoj zajednici u Brnazama, proslavljen je u nedjelju 12. studenog sv. Nikola Tavelić, zaštitnik mjesta i zajednice, izvijestili su iz Župe Gospe Sinjske.

Misno slavlje predvodio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak uz suslavlje ekonoma Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Borisa Čarića te župnog vikara i odgojitelja u Franjevačkom sjemeništu u Sinju fra Ivana Čikare.

U uvodu u propovijed fra Antonio je naglasio da je to prva proslava blagdana sv. Nikole Tavelića u novoj crkvi. Istakao je da se prva proslava Tavelića u Brnazama održala na blaženikov dan 14. studenog 1969. na mjesnom groblju u kapeli sv. Nikole biskupa te da je prvo slavlje predvodio ondašnji župnik fra Ivan Abrus.

Gradnjom bogoslužnog prostora u Brnazama 1973. osnovana je u lipnju iste godine i filijalna zajednica Župe Gospe Sinjske koja je posvećena sv. Nikoli Taveliću. Uz zagovor nebeskog zaštitnika u vjeri se učvršćivala tek formirana zajednica uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Pastoralna skrb franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Samostana Gospe Sinjske povezivala je narod u živu Crkvu. Kroz 50 godina, zajednicu je posluživalo desetorica franjevaca, a svi su živući osim fra Mate Rakića koji je umro u crkvi u Brnazama u svibnju 1987., dodao je.

„Zauzetošću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Samostana Gospe Sinjske, mještana kao i brojnih dobročinitelja, Tavelićeva zajednica započela je pisati novu povijest izgradnjom i dovršetkom nove crkve. Misu prikazujemo za sve dobročinitelje, a posebno za Brnažane koji nisu dočekali novu crkvu. Molimo da ih Gospodin po našoj molitvi primi u svoj mir u nebeskoj Crkvi“, rekao je u uvodu župnik.

Govoreći o redovničkom životu, predvoditelj je rekao da je život sv. Nikole bio u znaku misionarskog poslanja u Bosni i Svetoj Zemlji. Opisujući mučeničku smrt sv. Nikole i trojice braće, istaknuo je da je njihov misionarski rad bio nadahnut Kristovim riječima „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, taj će ga spasiti“.

„U vrijeme Kurban Bajrama 1391. Nikola i njegova subraća u Jeruzalemu pred Omarovom džamijom pozivaju muslimane da prihvate Isusa Krista kao jedinog Spasitelja. Nakon kadijine presude sasječeni su, a njihovi zemaljski ostaci bačeni su u vatru, a pepeo im je razasut da ga kršćani ne bi poslije štovali kao mučeničke relikvije“, dodao je.

U propovijedi je predvoditelj vjernike podsjetio na trenutak proglašenja svetim sv. Nikole Tavelića. „Bio je to događaj koji probudio u hrvatskom narodu ponos i svijest da smo jedan od najstarijih kršćanskih naroda u Europi. Unatoč zabranama i kontrolama, mnogi su Hrvati iz domovine i svijeta sudjelovali na kanonizaciji Tavelića u Vatikanu 21. lipnja 1970. godine. Rimske novine Osservatore Romano zapisale su da je to mnoštvo predstavljalo ‘jedno srce i jednu dušu, ujedinjeno u molitvi i oduševljenju’”, naglasio je.

Citirajući novinsko izvješće, župnik je opisao taj dan u Vatikanu. „Svjedok toga događaja je zapisao: ‘U srcu Rima, u prvoj bazilici svijeta, zvonio je zvučan hrvatski govor. (…) Papa je zatim ustao i izgovorio formulu kanonizacije. Buran pljesak i poklici uzdrmali su baziliku. Bio je to izljev stoljećima nagomilane težnje. Kao da se otvorilo Nebo da nam šapne riječ priznanja i udivljenja. A mi smo to tako i shvatili. Jedan narod zahvaljivao je pljeskom i suzama Bogu i njegovu zamjeniku na zemlji. Jer smo, uz Božju slavu, doživjeli i priznanja svoje davne punoljetnosti u Katoličkoj crkvi’“, rekao je propovjednik.

Fra Antonio je istakao da sv. Nikola ne predstavlja prošlost, već je on i danas put za hrvatski narod koji nas vodi Kristu. Kršćanski žar i ljubav bila je vidljiva u njegovom životu. U njegovu životu posebno su se isticale stožerne krjeposti kršćanskoga života: razboritost, jakost, pravednost i umjerenost. Crkvi i našem narodu hitno su potrebni neustrašivi i iskreni svjedoci cjelovite istine o zapovijedima i volji Božjoj.

„Koliki samo muškarci i žene – ne znamo im ni imena – služe na čast našem narodu, našoj Crkvi jer su jaki: jaki jer donose boljitak svome životu, svojoj obitelji, svome poslu, svojoj vjeri. Ta su naša braća i sestre sveci, sveci svakodnevice, sveci skriveni među nama: imaju dar jakosti da obave svoju dužnost kao ljudi, očevi, majke, braća, sestre,” rekao je fra Antonio.

Na kraju misnog slavlja župni vikar fra Ivan Čikara čestitao je mještanima i njihovim gostima nebeskog zaštitnika te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave sv. Nikole Tavelića. Slavlje su  animirali zborovi crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama pod ravnanjem Jelene Prolić i uz pomoć pastoralne suradnice s. Mirele Delonga. Za vrijeme mise pjevao je Mješoviti zbor, Zbor djece „Golubići mira“ i Zbor mladih. U sklopu crkve nalazi se i „Dječji vrtić Nikolino“ kojeg pohađaju djeca iz Brnaza i Sinja. Najmlađi članovi Tavelićeve crkve u Brnazama izveli su prigodni recital u njegovu čast.

Za ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili župnik Hrvaca fra Perica Maslać, župnik Bitelića i Zasioka don Josip Bečić i župnik Župe Gale-Gljeva fra Luka Delić.

Inače, ovogodišnje proslava Tavelićeva u Brnazama prvi put je održana u novoj svečevoj crkvi koja je blagoslovljena i stavljena u bogoslužje 1. svibnja 2023. Ove godine navršilo se i 50. godina od gradnje bogoslužnog prostora u Brnazama, koji je služio kao crkva do početka izgradnje nove crkve koja je počela 11. studenoga 2018., izvijestili su iz Župe Gospe Sinjske.