Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica na Staru godinu u splitskoj prvostolnici

Zagreb (IKA)

Te Deum – tradicionalnu misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Marko Ćubelić, don Ante Mateljan, don Ivan Marić, don Boris Jozić i don Stipan Šurlin. Tijekom mise oltarski stol je posluživao đakon don Nikola Šakić.


U homiliji, mons. Barišić naglasio je kako ljudi „češće pamte negativne nego pozitivne događaje“, dodajući kako nam događaj Kristova rođenja može pomoći u usmjeravanju života prema radosnim trenucima. „Na kraju svake godine prisjećamo se događaja koji su je obilježili.

Mi smo ljudi, nažalost, često usmjereni na ono negativno. Razmišljamo o potresima, nasilju te o političkoj i ekonomskoj nesigurnosti. Kao kršćani smo pozvani izbjegavati takav pogled na svijet.

Dijete rođeno u Betlehemu, Vječna Riječ koja je postala vremenitost radi našega spasenja, usmjerava nas prema dobru. Dobro postoji i trebamo težiti njegovom ostvarenju“, ustvrdio je Nadbiskup.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, istaknuo je kako smo krštenjem postali Kristovi suradnici koji su suodgovorni za stvoreni svijet. „Kršćani su sinovi dobra te su pozvani u ovom svijetu širiti evanđeosku vijest spasenja. Naša je dužnost širiti dobro, o njemu govoriti te ga donositi ljudima oko sebe. Odgovorni smo za svoju sredinu, a naša odgovornost se temelji na milosnom događaju našega krštenja. Od toga trenutka smo glasnici nade i ljubavi koji nisu samo prolazni subjekti ovoga svijeta. Našu odgovornost ne možemo delegirati na nekoga drugoga“, konstatirao je, rekavši kako nam je za ostvarenje dobra potrebno Kristovo nadahnuće koje doživljavamo kroz sakramente i Božju riječ.


„Krist je središte povijesti. On je prošlost, sadašnjost i budućnost. On je onaj koji prihvaća naše neuspjehe i pretvara ih u uspjehe, naše križeve pretva
ra u uskrsnuće, žalosti u radosti, aporaze u pobijede. Ako u svoj život ugradimo odnos s Njim postat ćemo svjedoci istine, plemenitosti i dobrote“, nastavio je Nadbiskup.

Zaključujući, poželio je svima sretnu i Kristovim mirom ispunjenu novu godinu.

Na kraju misnog slavlja, svećenici i vjernički puk pjevali su zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“ predvođeni katedralnim zborom sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića.