Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu

Lastovo (IKA)

Župa svetih Kuzme i Damjana na Lastovu svečano je u nedjelju 26. rujna proslavila svoje nebeske zaštitnice, a misno slavlje predvodio je fra Miljenko Vrabec, kapucin iz Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Prema starom običaju ulazna procesija je krenula iz župne kuće prema župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana, gdje je predvoditelj slavlja započeo misno slavlje i pozdravio okupljeni narod. Nakon toga je uslijedila procesija oko matice s relikvijarima sv. Kuzme i Damjana, koji su ove godine zasjali u novom sjaju, budući da su bili na obnovi.

Predvoditelj Vrabec je propovijed započeo s priznanjem da o svetima Kuzmi i Damjanu nije ništa znao dok ga župnik nije pozvao na Lastovo da predvodi misu na ovu svetkovinu. Govoreći o životu lastovskih zaštitnika rekao je kako su svojim djelovanjem, odnosno liječenjem koje nisu naplaćivali evangelizirali narod i liječeći tijelo liječili i duše onih koji su im dolazili. Propovjednik je kroz priču povezao sv. Dujma, zaštitnika Splita i prve kršćane iz Solina koji su prema predaji došli na Lastovo i osnovali prvu kršćansku zajednicu na otoku sa sv. Kuzmom i Damjanom. Na samom kraju propovijedi propovjednik  je svih pozvao da im primjer svetih Kuzme i Damjana budu uvijek ispred očiju u ovom suvremenom svijetu i da budu svjesni svoje prošlosti, ali da s vjerom gledaju u budućnost.

Pred završetak misnog slavlja župnik don Tonći Ante Prizmić zahvalio je predvoditelju slavlja Vrabecu na dolasku i predvođenju slavlja na Lastovu. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti na čelu sa županom, te im čestitao dan Općine. Završio je zaželjevši svima onima koji nose ime lastovskih svetaca sretan i blagoslovljen imendan i čestitavši svim župljanima svetkovinu sv. Kuzme i Damjana.

Poslije misnog slavlja uslijedilo je prigodno čašćenje u trijemu, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Svetkovina sv. Kuzme i Damjana na Lastovu slavi se kao i dan Općine Lastovo, pa je zbog toga ujutro održano polaganje vijenaca na mjesnom groblju ispred križa pokraj crkve sv. Marije u Polju. Nakon toga je uslijedila svečana sjednica općinskog vijeća Općine Lastovo na kojoj se vijećnicima i prisutnima prigodno obratio, među ostalima, i mjesni župnik Prizmić.