Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi dan devetnice u čast sv. Dujmu u Splitu

Split (IKA)

Sedmoga dana devetodnevne priprave za proslavu svetkovine sv. Dujma, u utorak 4. svibnja, misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je don Jure Vrdoljak, kanonik Prvostolnog kaptola i župnik splitske župe sv. Mateja, u suslavlju s katedralnim župnikom don Antom Mateljanom.

U propovijedi je mons. Vrdoljak protumačio biblijska čitanja (Dj. 14, 19-28; Iv 14, 27-31a) i progovorio o grijehu koji narušava odnos s Bogom, o pomirenju i miru koji nam Isus daje, o obitelji i Crkvi.

„Mir je jedno od mesijanskih obećanja Staroga Zavjeta. Spasitelj će biti ‘knez mira’, kaže prorok (Iz 9,6). U biblijskoj povijesti bilo je mnogo ratova, razdora. Ne treba se čuditi što je Izraelski narod želio trajan mir, mir koji će donijeti Mesija. Isus, Mesija, održava to obećanje, ali kao i sva druga obećanja, ispunjava na svoj poseban, božanski način. Njegov mir je duhovan, a ne materijalan. Nalazi se u srcu onih koji Boga traže“, rekao je propovjednik.

U današnjem svijetu brojni kršćani gube svijest o grijehu, nastavio je mons. Vrdoljak, očita je ravnodušnost, hladnoća i zaborav Boga. Brojni žive kao da Bog ne postoji. Stoga su još potrebni vjernici koji mole Boga za oproštenje grijeha.

Osvrnuvši se na koronavirus naglasio je da je on dobar podsjetnik naše oholosti, ranjivosti i nesavršene ljudske naravi. Ali je, istodobno, pokazatelj koliko se vjernici utječu Bogu, koliko vjeruju u Onoga koji je pobijedio smrt, koji je jači od bolesti, naših grijeha i slabosti.

„U sve te naše situacije i strahove dolazi Gospodin i govori nam, kao što je rekao i svojim apostolima: ‘Mir vam svoj dajem!’ Taj mir nije bilo kakav mir. On je pomirenje između Stvoritelja i stvorenja. Ako nismo u miru s Bogom, kako onda možemo biti u miru s bližnjima? Papa Franjo lijepo kaže: svijet ti daje prividni mir koji ti ne otvara vrata za drugi svijet, nego te zatvara u egoizam.“ Dodao je da Isusov mir pokreće i potiče na pomoć potrebnima, stvara zajednicu i zajedništvo, vodi u nebo. Dok se „knez svijeta“ služi tihim nasiljem, strahom i podjelama.

U nastavku propovijedi govorio je o obitelji, ranjenoj i udaranoj sa svih strana, istaknuvši da ona „u sebi nosi najveće bogatstvo ljubavi i mira. Ona je temelj čovječanstva. Blažena Djevica Marija nam može najbolje pomoći da Boga stavimo u središte obitelji, da obitelj ne zaboravi na Boga i Božje zapovijedi. Marija natapa svijet Božjom milošću i mirom. Čisti obitelj od negativnih i zlih odnosa. Jer, istinska ljudskost, mladenačka, predbračna čistoća, duhovna zvanja, otvorenost životu, i pravo obiteljsko zajedništvo, može biti samo plod molitve i vjere.“

Na kraju propovijedi pozvao je vjernike da mole jedni za druge, da ljube Crkvu i svoje bližnje, da budu nositelji Kristova mira. Katedralni župnik don Ante Mateljan zahvalio je predvoditelju slavlja te se osvrnuo na tekst u medijima posljednjih dana u kojem se izruguje mjesto na kojem je grob sv. Dujma, na solinskim Manastirinama. U tom je svjetlu naglasio kako se poznati novinar namjerno u prigodi proslave sv. Dujma želio narugati Bogu, Svetom pismu, Crkvi i nadbiskupu. Kazavši da Sotona ne miruje pozvao je sve da povjere sebe i svoje bližnje zagovoru sv. Dujma.

Za vrijeme mise pjevalo je samo nekoliko pjevača katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, koji su na kraju otpjevali pohvale u čast sv. Dujma i pjesmu „Kraljice neba“. Izravni prijenos mise bio je putem YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije i društvenih mreža.

Devetodnevna priprava za proslavu sv. Dujma se u splitskoj prvostolnici nastavlja sutra misnim slavljem u 18 sati koje predvodi don Miroslav Vidović uz izravni prijenos mise na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.