Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Svečano obilježena 20. obljetnica osnutka Udruge Zdenac

Split (IKA)

Udruga Zdenac svečano je u subotu 4. ožujka proslavila 20 godina svoga postojanja misnim slavljem i programom u Župi sv. Mateja apostola na Ravnim Njivama u Splitu.

Obilježavanje je započelo misnim slavljem kojeg je predvodio don Jure Vrdoljak. Don Jure je na početku zahvalio Gospodinu na svim plodovima Udruge i na svim ljudima koji su darujući sebe, svoje vrijeme i materijalna sredstva kroz 20 godina djelovanja uljepšavali živote drugima i duše dovodili Bogu.

U koncelebraciji su bili don Ante Delić i don Tomislav Ćubelić koji je propovijedao. Između ostaloga, don Tomislav je istaknuo da je to okupljanje „u prvom redu zahvala Gospodinu za snagu, djelotvornost i hrabrost svih okupljenih oko Zdenca, a sve skupa umotano i oblikovano u živog Boga“. Protumačio je potom razliku između poziva i poslanja, zaključivši kako je najplodonosnije kada su poziv i poslanje usklađeni, kao što je slučaj sa Zdencom.

Nakon misnog slavlja uslijedio je program ispunjen video i foto zapisima nastalim diljem svijeta od osnivanja do danas te svjedočanstvima, a predstavljene su i aktivnosti Udruge: projekti, akcije izgradnje krova i dvorane, renoviranje i izgradnja kuća potrebitima, izložbe fotografija iz misijskih zemalja, javna predavanja i susreti i aktivnosti u župama, školama i vrtićima, druženja sa starim i nemoćnim osobama, volontiranje s djecom i kumstva putem kojih su do sada školovali 10 365 djece.

Okupljenima se najprije obratila s. Ljilja Lončar, osnivateljica Zdenca, koja je rekla da su u 20 godina ugrađeni dani i godine rada, pokušaja i doprinosa svake vrste, svatko na svoj način i u svojim mogućnostima, ali s puno vjere i srca, vođeni zajedničkom vizijom boljeg života za najpotrebnije iz ljubavi prema zajedničkom Ocu. „Ono što je svih ovih godina ostalo isto jest da smo jedna duhovna obitelj sa željom vršiti volju Božju, čineći djela milosrđa i hodajući za Isusom – misionarom Očeva milosrđa“, istaknula je. Predstavivši nove projekte Udruge i potaknuvši okupljene da nastave pomagati njihov zajednički rad, svoj govor zaključila je pozivom na zajedničku molitvu Ruži Otajstvenoj.

Osim u domovini, Zdenac djeluje i u siromašnim zemljama: Tanzanija, Uganda, Nigerija, Kongo, Ekvador, Kuba, Kenija i Venezuela. Upravo iz tih zemalja povodom ove obljetnice u Hrvatski i Split su stigle i dvije gošće Anna Ngwale Edwin iz Tanzanije, koja je govorila o svojem iskustvu kumčeta, te Iliana del Valle Gomez, potpredsjednica Zdenca Aljibe u Venezueli, koordinator volontera i svih projekata u Venezueli.

U programu su sudjelovala djeca i mladi koji su uključeni u različite projekte Zdenca poput projekta „Odgoj u i za solidarnost“ koji se realizira kroz zakladu „Učim živjeti s Bogom“ i projekta „Zdenac znanja“. Odgajatelji, roditelji i djeca Dječjeg vrtića „Rusulica“ već su sedam godina kumovi dvanaestogodišnjoj djevojčici Shalloti Musimire iz Ugande. Odgoj djece za djela milosrđa čini da iz dječjih srdaca proizlaze iskreni molitveni izričaji koje je uglazbila odgojiteljica Hani Čargo i tako je nastala pjesma „Dijete milosrdnog srca“ koju su otpjevala vrtićka djeca. Suradnju s Udrugom ima i OŠ Orij, Jesenice, koja je kroz zadnjih 13 godina školovala petoro djece u Tanzaniji i Ekvadoru, o čemu je govorila vjeroučiteljica Dariji Mladin. Njihovi učenici izveli su igrokaz „U tuđim cipelama“ kojeg je napisala suradnica Zdenca, vjeroučiteljica Marina Šimić. Misno slavlje i program pjesmom je animirao glazbeni sastav mladih iz Župe sv. Spasa na splitskim Mejašima, a zajedničko druženje nastavljeno je u dvorani ispod crkve.

Udruga Zdenac – Zdenac Milosrđa neprofitna je humanitarna organizacija koja svoj rad temelji na kršćanskim vrednotama. Osnovana je 4. ožujka 2003. u Splitu na inicijativu časne sestre i misionarke Ljilje Lončar s ciljem pomoći najpotrebnijima u Hrvatskoj i zemljama Trećeg svijeta. Pri osnivanju, s. Ljilja Lončar je rekla: „Povjerovala sam da me Bog poziva u Hrvatsku da osnujem Isusov Zdenac misijskog poslanja među laicima. Zdenac, čija će duhovnost i velikodušno djelovanje mijenjati živote djece, siromaha u domovini i svijetu. Postat će međunarodni Pokret Misionara Milosrđa, satkan od svih naroda, boja, vjera i rasa“. Zdenac danas okuplja desetke tisuća članova, volontera, kumova, suradnika, korisnika i podupiratelja na tragu karizme sv. Marije Krucifikse di Rosa.